Sapnis piepildījies! • IR.lv

Sapnis piepildījies!

«Uzrakstīt kaut ko sarežģītu ir viegli. Atrast vienkāršību, kas nav banāla, — daudz grūtāk,» atzīst dziesmas Augšup dzīvība skan mūzikas autore Lolita Ritmane. Foto no Valsts prezidenta kancelejas arhīva Rasa Bugavičute-Pēce atzīst, ka pirms sarunas ar pasaulslaveno komponisti juta «mazā cilvēka bailes», kāda izdosies saruna un sadarbība vispār. Tām nebija pamata. Viss notika viegli, vienkārši un bez lieka pompa. Foto — Ieva Salmane, no Ir arhīva
Ilze Šķietniece

Kā tapa svētku noslēguma koncertā iekļautā dziesma Augšup dzīvība skan par latviešu dvēseles vienotību

Izdzirdot Romāna Vanaga piedāvājumu sakomponēt skaņdarbu nākamo dziesmu un deju svētku noslēguma koncertam, Lolita Ritmane pacietīgi gaidīja, līdz viņš pabeigs teikumu. Tad ar sajūsmu paziņoja: «Jā, jā un vēlreiz jā!» No aizkustinājuma acīs sakāpa asaras. Tas bija viņas mūža sapnis. 

Lolita Ritmane ir starptautiski pazīstama kino mūzikas autore, saņēmusi Grammy un Emmy balvas. Viņa dzīvo ASV, uz kurieni Otrā pasaules kara laikā emigrēja vecāki. Ar Vanagu, XXVII Vispārējo latviešu dziesmu un XVII deju svētku mākslinieciskās padomes priekšsēdētāju, pazīstama jau sen.

Tikpat priecīga bija Rasa Bugavičute-Pēce, kad viņai piedāvāja sarakstīt dziesmas vārdus un paziņoja, kas būs mūzikas autors. «Bērnībā sapņoju, ka varētu uzrakstīt grāmatu, bet, ka tūkstošiem cilvēku dziedātu to, ko savā kladē esmu uzrakstījusi, — nemūžam! Joprojām īsti nevaru noformulēt sajūtu, bet ir ārprātīgi forši!» viņa saka.

Bugavičute-Pēce vairāk zināma kā dramaturģe un rakstniece, scenāriju autore. Ar Dziesmusvētkiem bijusi saistīta jau iepriekš. Rakstījusi dziesmu un koncertu scenāriju tekstus. Viņas vārdi skan arī Raimonda Tigula kompozīcijā Lec, saulīte! Pati uzsver, ka negrib, lai viņu dēvē par dzejnieci. Dzeju nekad nav rakstījusi. Tikai tekstus dziesmām, un tas ir pavisam kas cits.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu