Uzfrēzēt statuju, izveidot muzeju! • IR.lv

Uzfrēzēt statuju, izveidot muzeju!

Jānis Miķelsons (no labās) un Rolands Strelčs, SIA AD Production vadītāji. Foto — Reinis Hofmanis
Agnese Meiere

Mēs varam visu! Jeb — Yes We Can. Tāds ir uzņēmuma AD Production sauklis. Un 10 gadu laikā pierādījuši, ka tā ir patiesība

Pelēka, vienkārša vienstāva ēka Zaķumuižā, pie kuras izkārtoti lielizmēra objekti — balts Lieldienu zaķis, dzeltena ķivere, pie kuras pielipis ķieģelis un šika somiņa Goliāta sievai. Visapkārt tukšs un kluss, un es, sperot soli pāri slieksnim, pat iedomāties nespēju, ka nelielā māja slēpj vai veselu rūpnīcu, kurā zāģē, virpo, līmē, griež, drukā ar 3D printeriem, veic 3D skenēšanu un frēzēšanu un vēl, un vēl. Un ka tieši šeit tapuši projekti, kurus pazīst gandrīz katrs Latvijas iedzīvotājs. 

Mākslinieka Aigara Bikšes radītā sešus metrus augstā medmāsa, kas pandēmijas laikā bija redzama pie Nacionālā Mākslas muzeja, Ventspils zinātnes centra Vizium iekārtojums, atpūtas vieta pie Alūksnes ezera, Alūksnes Bānīša stacijas iekārtojums, Daugavpils inovāciju centra iekārtojums, monētu izstādes Vērtību zīmes iekārtojums Nacionālajā Mākslas muzejā, arī milzīgā zelta monēta pie muzeja ieejas. Vēl arī Balvu muzeja, RSU Anatomijas muzeja iekārtojums un daudz citu darbu gan Latvijā, gan ārpus tās — Azerbaidžānā, Apvienotajos Arābu Emirātos, Vācijā, Zviedrijā, Itālijā, Norvēģijā… 

Mācīties no kļūdām

Pie paša sliekšņa mani sagaida uzņēmuma īpašnieki Jānis Miķelsons un Rolands Strelčs un ved mani ekskursijā. Vispirms nonākam konstruktoru birojā, kur projektu vadītājs saskaņo pasūtījuma nianses. «Piemēram, klients rakstveidā vai kā vizualizāciju iesūta savu domu, mēs to pārvēršam failos un konstrukcijās, lai iecerēto varētu uzražot,» saka Rolands. Viss tiek uzzīmēts 3D formātā, detaļās aprakstot izmērus, materiālu biezumu un citus svarīgus lielumus. «Kā ir uzrasēts, tā arī izskatīsies dzīvē. Mēs milimetru milimetrā pieturamies pie sākotnējā projekta,» skaidro Jānis.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu