Bandas vadonis 12 gadu vecumā • IR.lv

Bandas vadonis 12 gadu vecumā

Jūnija sākumā sociālajos tīklos izplatījās video, kurā redzams kautiņš Dienvidu fortos Liepājā. Tagad zināms, ka pusaudži fiziski izrēķinājās ar diviem bezpajumtniekiem, kas viņus pirms tam esot mutiski aizskāruši. Viņi uzbruka arī vienam no savējiem, kas gribēja uzbrukumu pārtraukt. Policija visus iesaistītos ir noskaidrojusi
Ilze Šķietniece

Mazgadīgo grupas nežēlīgi uzbrūk vienaudžiem un senioriem. Policija apsver iespēju lūgt izmaiņas Krimināllikumā

Man pretī veras puika gaišiem matiem, apaļiem vaigiem, mazliet skumjām acīm. Harismātisks. Tā ir melnbalta fotogrāfija, kurā viņa seju rotā krāsaini tauriņi. Tādus efektus attēliem piedāvā veidot sociālie tīkli Snapchat un Instagram. 

Taču tieši viņš ir viens no tiem pusaudžiem, kura dēļ vecāki Liepājā baidās savus bērnus laist ārā no mājām. 

Aleksim (vārds viņam un visiem pārējiem rakstā minētajiem nepilngadīgajiem, kā arī vecākiem — mainīts) ir 15 gadu. Viņš kopā ar vēl diviem puišiem jau vairākus mēnešus grupveidā sit, pazemo, aplaupa un apzog savus vienaudžus — gan meitenes, gan zēnus — un gados vecākus cilvēkus. Tos, kas paši nespēj aizstāvēties. Grupas līderim ir tikai 12 gadu. Tātad atšķirībā no abiem piecpadsmitgadīgajiem kompanjoniem nav krimināli sodāms. Normatīvie akti paredz, ka administratīvā un kriminālatbildība iestājas no 14 gadu vecuma.  

Šādi mazgadīgo un nepilngadīgo grupējumi veidojas arī citās Latvijas pilsētās. Vai tā ir jauna tendence? Kas bērnus mudina pārkāpt likumu? Vai nepieciešams mainīt normatīvos aktus un sistēmu, kā risināt šādas situācijas?

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu