Rotaļas ar simboliem • IR.lv

Rotaļas ar simboliem

Ekspolitiķis Einars Repše kora vadītāja lomā. Publicitātes foto
Kristīne Simsone

Seriāls Kolektīvs — četri joku pilni stāsti par Dziesmusvētkiem

Gandrīz katram Latvijas iedzīvotājam ir, ko pastāstīt par Dziesmusvētkiem. Šo pieņēmumu izmantojuši arī LMT oriģinālseriāla Kolektīvs autori, veidojot stāstu virkni par nozīmīgo nacionālās kultūras notikumu. Seriāls būs skatāms LMT Viedtelevīzijā no 1. jūnija, savukārt pirmās četras sērijas, sākot ar 30. maiju, izrādīs arī kinoteātros. Vēlāk Kolektīvu papildinās vēl vismaz viena sērija — šobrīd tapšanā ir Martas Elīnas Martinsones veidotā īsfilma.

Četri režisori

Kolektīvs ir komisku vēstījumu sērija, kurā apspēlēti dziesmu un deju svētku dalībnieku piedzīvojumi, kā arī bailes, kas rodas no lielās atbildības, — diriģentiem skates laikā trīc rokas, bet dejotājiem slīd pastalas. Katra sērija veidota kā atsevišķa 10—20 minūtes gara īsfilma, par vienojošo elementu uzturot Dziesmusvētku tematiku. 

Stāsti aptver dažādus žanrus, un skats vēršas arī pagātnē, pieķeroties padomju okupācijas laikam, kad, spītējot cenzūrai, svētki bija nacionālās pašapziņas stiprinātājs. Šis vēsturiskais aspekts apspēlēts Edgara Kaupera režisētajā sērijā Gaismas pils, kurā atainota leģendārās Jāzepa Vītola dziesmas atskaņošana 1985. gada svētkos, kad to svītroja no oficiālās programmas. Te padomju cenzūras funkcionāri klaunādes kino labākajās tradīcijās atainoti kā neattapīgi nelgas, kas gatavi gan atvienot vadus televīzijas tiešraidē, gan likt lietā Hruščova cienīgas metodes, ar kurpes palīdzību cenšoties apturēt ideoloģiski nepatīkamu notikumu gaitu. 

Savukārt Oskara Rupenheita (Kriminālās ekselences fonds) īsfilmā apspēlēts kordiriģentu satraukums un neordinārās metodes, kas tiek izmantotas tā kliedēšanā (neatklājot pārāk daudz, jāpiebilst, ka filmā piedalās arī diriģents Sigvards Kļava). Savukārt Aika Karapetjana veidotā sērija piedāvā visneierastāko interpretāciju, iesniedzoties šausmu žanra apcirkņos, bet Aivars Čivželis savā sērijā nofilmējis ekspolitiķi Einaru Repši, kurš spēlē centīgu kora vadītāju, kas gatavs uz visu — arī balsu (šoreiz dziedamo) pirkšanu.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu