Izcilā foto acs • IR.lv

Izcilā foto acs

Uldis Briedis
Anda Burve-Rozīte

Fotogrāfs Uldis Briedis (1940—2023) 60 gadus dokumentēja Latvijas cilvēkus un notikumus. Viņš darīja to savā īpašā, dvēselē brīva un vērīga cilvēka garā

Iesāņus, ar bezrāmju brillītēm, kas noslīdējušas uz deguna, un smaidu, kas nav pozēts, bet vairāk iekšup vērsts, ārlietu ministrs Edgars Rinkēvičs veras kādā skatītājam nezināmā punktā.

Šī nav leģendārā fotogrāfa Ulda Brieža bilde, bet gan viņa ilggadēja kolēģa, spilgta talanta Latvijas fotogrāfijā — Kristapa Kalna uzņemts attēls. Abi ilgus gadus strādāja kopā laikrakstā Diena, Kristaps tolaik bija zaļš gurķis, bet Uldis — no Kurzemes puses nācis klasiķis. 

Kāpēc šī fotogrāfija ir svarīga? 

Tā bildēta nesen, Uldim Briedim vēl dzīvam esot. «Tobrīd nebija pamata domām, kādas ir, kad cilvēks aiziet. Tomēr, bildējot Rinkēviču, es domāju par Briedi. Apzināti izlēmu, citēšu Briedi fotogrāfijā — kā viņš šo cilvēku bildētu. Es jutos emocionālā kontaktā ar Briedi, kad bildēju,» saka Kalns. 

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu