Par nepieciešamību Latvijas iedzīvotājiem saņemt mūsdienīgu veselības aprūpi • IR.lv

Par nepieciešamību Latvijas iedzīvotājiem saņemt mūsdienīgu veselības aprūpi

Ilustratīvs attēls

Latvijas pacientu un veselības aprūpē strādājošo profesionālās organizācijas šā gada 18. maijā tikās ar Ministru prezidentu Krišjāni Kariņu un finanšu ministru Arvilu Ašeradenu, lai pārrunātu satraucošo situāciju veselības aprūpē un kopīgi meklētu risinājumus papildu finansējuma piešķiršanai vēl šogad (~+140 milj. eiro) un nākamajā gadā (~+310 milj. eiro).

Pozitīvi vērtējams fakts, ka pēc trīs gadu uzstājīgiem aicinājumiem tikties un 11. maija protesta akcijas pie Saeimas premjerministrs un finanšu ministrs atrada laiku, lai tiktos ar nozares, kas ir deklarēta kā valsts prioritāte, pārstāvjiem.

Sarunas laikā vairākkārt no abu pušu dalībniekiem tika atzīmēts, ka Latvijas veselības aprūpes nozares stagnācijas būtiskākais iemesls ir nepietiekamais finansējums. Citu valstu pieredze objektīvi parāda, cik naudas ir nepieciešams mūsdienīgai un visiem pieejamai veselības aprūpei. Igaunija, Lietuva, Vācija u.c. valstis viena iedzīvotāja veselības aprūpei atvēl divas vai trīs reizes vairāk naudas, bet tas nenozīmē, ka šo valstu darbība nav pietiekami efektīva vai arī tās nav veikušas pareizās reformas.

Mēs atkārtoti vēlamies skaidrot, kādēļ šobrīd Latvijā iedzīvotāji saskaras ar neiedomājami garām rindām uz medicīnas pakalpojumiem. Piemēram, ja Traumatoloģijas un ortopēdijas slimnīcai no valsts katru mēnesi tiek piešķirts finansējums 20 pleca locītavu operācijām, bet objektīvi šāda operācija ir nepieciešama 80 pacientiem, tad visas par valsts finansētājiem līdzekļiem šīs operācijas varēs nodrošināt četru mēnešu laikā (vienkārša aritmētika – 80:20=4). Gaidot uz operāciju, cilvēkam ir darba nespēja, darba devējs ir zaudējis darbinieku, kas nevar paveikt ieplānoto ražošanā, būvniecībā vai citā tautsaimniecības nozarē, krītas produktivitāte. Vienlaikus ir papildus izdevumi par darba nespējas apmaksu gan darba devējam, gan valstij, lai nodrošinātu līdzekļus cilvēkam darba nespējas laikā. Turklāt par attiecīgo laika periodu netiek iekasēti nodokļi. Tādejādi veidojas ne tikai rinda, bet arī hroniski ielaistas veselības problēmas, kas daudzus Latvijas iedzīvotājus padara darbnespējīgus (pašlaik Latvijā ir vairāk nekā 200 tūkstoši cilvēku ar invaliditāti). Tas savukārt ir slogs valsts sociālajam budžetam.

Tas bija teorētisks piemērs, bet realitāte ir sekojoša  – plānotais finansējums lielo locītavu endoprotezēšanai 2023.gadam ir  17 802 874 eiro un plānotais pacientu skaits ir 5039 pacienti. Ārstniecības iestādes norāda, ka rindā pašlaik ir 11 397 pacientu, tai skaitā no tiem 970 pacienti ir ar konsiliju par steidzamību.

Ja kādam no pacientiem ir privāti līdzekļi, lai segtu operācijas izmaksas, viņš var negaidīt četrus mēnešus, bet jau nākamajā dienā doties uz privātu klīniku, kur veiks operāciju. Tā veidojas dramatiska nevienlīdzība piekļuvei veselības aprūpes pakalpojumiem, un Latvijas valsts nenodrošina savu pilsoņu Satversmē garantētās cilvēktiesības – tiesības uz veselību.

Pavisam vienkārši – rindas uz izmeklējumiem, konsultācijām un operācijām Latvijā ir tāpēc,  ka valsts šos pakalpojumus sedz mazākā apmērā nekā Latvijas iedzīvotājiem tas ir vajadzīgs.

Pēdējo gadu laikā to vēl būtiski ietekmē fakts, ka trūkts ārstu un citu speciālistu, kas ir otrs rindu veidošanās nozīmīgākais faktors. Tikai viens skaitlis no Nacionālā veselības dienesta (NVD) – 2023.gada pirmajā ceturksnī par 20% virs plānotā ir pieaudzis ambulatoro konsultāciju un izmeklējumu skaits!

Tāpēc vēlreiz gribam vērst valsts amatpersonu uzmanību, ka, ņemot vērā šī brīža situāciju veselības aprūpē, ir nekavējoties jāveic finanšu ieguldījumi, lai iedzīvotājiem saglabātu iespēju piekļūt pakalpojumiem līdz šā gada beigām.

No Eiropas un pasaules valstīm ar līdzīgiem nodokļu ieņēmumiem un IKP Latvija veselības aprūpei atvēl vismazāk! Tas liecina nevis par finansiālu nespēju, bet gan par politisku nevēlēšanos, un nauda, kas tagad jāiegulda veselības aprūpē, šķiet liela, jo tas nav darīts 33 gadus. Ja sistemātiski katru gadu veselības budžets tiktu palielināts atbilstoši ekonomikas izaugsmei, šodien nebūtu tāda iztrūkuma. Tagad mums ir nepieciešams nekavējoši risinājumi, jo laika gaidīt vairs nav. Katra diena, kas tiek atlikta, noved pie papildus arvien lielākām izmaksām valstij.

Aicinām valsts augstākās amatpersonas un politiķus sākt domāt un rīkoties valstiski, nodrošināt Latvijas iedzīvotājiem mūsdienīgu un savlaicīgu veselības aprūpi. Jūsu augstākais pienākums ir strādāt valsts un iedzīvotāju interesēs!

 

Cieņā

Latvijas Ārstu biedrības prezidente Ilze Aizsilniece

Latvijas Jauno ārstu asociācijas valdes priekšsēdētājs Dr. Artūrs Šilovs

Latvijas Cilvēku ar īpašām vajadzībām sadarbības organizācijas SUSTENTO vadītāja Gunta Anča

Latvijas Pacientu organizāciju tīkla vadītāja Baiba Ziemele

Biedrības AGIHAS valdes priekšsēdētājs Andris Veiķenieks

Latvijas Reto slimību alianse  valdes priekšsēdētājs Juris  Beikmanis

Onkoloģisko pacientu atbalsta biedrības Dzīvības koks vadītāja Gunita Berķe

Pulmonālās hipertensijas biedrības valdes priekšsēdētāja Ieva Plūme

Latvijas Hemofilijas biedrības valdes priekšsēdētāja Baiba Ziemele

Latvijas slimnīcu biedrības valdes priekšsēdētājs Jevgēņijs Kalējs

Latvijas Ārstniecības personu profesionālo organizāciju savienības valdes priekšsēdētāja vietniece Zane Liepiņa

Onkoloģijas pacientu organizāciju apvienības Onkoalianse vadītāja Olga Valciņa

Latvijas Lauku ģimenes ārstu asociācijas viceprezidents Dr. Ainis Dzalbs

Latvijas Cistiskās fibrozes biedrības valdes priekšsēdētāja Alla Beļinska

Latvijas Krona un Kolīta slimnieku biedrības valdes loceklis Zigurds Prūsis

Sirds un asinsvadu slimību pacientu biedrība ParSirdi.lv

Latvijas Multiplās Sklerozes asociācijas valdes priekšsēdētāja Ineta Osipoviča

Pagaidām nav neviena komentāra

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu