Amatnieka veiksme • IR.lv

Amatnieka veiksme

Vilis Lācītis Oksfordas pļavās Temzas krastos. Viņa jaunākā romāna centrā ir tiekšanās pēc augstākās izglītības, nevis melnstrādnieka filozofijas atspoguļojums. Foto — Uldis Rudaks
Oskars Vizbulis, Domuzīme

Žurnāls Domuzīme, 2023, nr. 2

Ar Vili Lācīti sarunājas Oskars Vizbulis


Vilis Lācītis (īstajā vārdā Aleksandrs Ruģēns) ir latviešu rakstnieks un mūziķis. Kopš 2007. gada dzīvo Lielbritānijā, kur sākumā strādājis vienkāršus darbus, vēlāk studējis antropoloģiju Oksfordas Universitātē. Debijas romānam Stroika ar skatu uz Londonu (2010) sekoja vairākas prozas grāmatas, jaunākās — Sekss un vardarbība (2018), Oxforda ar skatu uz universitāti (2023).

Trīspadsmit gadu laikā publicējis sešas prozas grāmatas, Vilis Lācītis ir izrādījies viens no pamanāmākajiem un savdabīgākajiem mūsdienu latviešu prozistiem. Viņa darbiem raksturīgs raupjš, kaut dažbrīd paredzams humors, sarkasms ir nopulēts līdz perfekcijai, atainoto tēlu un situāciju vitālais tvērums iemieso jaudīgu dzīves enerģiju. Autora debijas grāmata Stroika ar skatu uz Londonu (par viesstrādnieku dzīvi Anglijā, strādājot celtniecībā) 2010. gadā kļuva par visvairāk lasīto latviešu autora darbu. Tā popularitāti vairoja arī fakts, ka autors sākotnēji neizpauda savu īsto vārdu un publiski uzstājās, tērpies lāča kostīmā. Tikai pēc laika uzzinājām, ka zem Viļa Lācīša ādas atrodas Aleksandrs Ruģēns. Pašlaik Lācītis alias Ruģēns dzīvo Kanādā, Britu Kolumbijā, kur studē psiholoģiju un strādā par psihoterapeitu. Kā viņam tur klājas, un kāpēc viņš joprojām raksta — par to nule iznākušās grāmatas kontekstā arī šajā Domuzīmes sarunā.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu