Dāvis Golds, aicina adoptēt deputātu • IR.lv

Dāvis Golds, aicina adoptēt deputātu

«Katram deputātam ir valstisks pienākums atbildēt saviem vēlētājiem. It īpaši tādiem, kas pie viņiem nāk ar dabisku interesi uzzināt, kas notiek pasaulē un valstī,» saka inženiereksperts Dāvis Golds, kurš brīvajā laikā darbojas organizācijā Global Shapers Riga HUB, radot un īstenojot sabiedrībai noderīgus projektus. Foto no personīgā arhīva
Alise Zita Zeidaka

Droši vien daudzi ir dzirdējuši vārdus, ko Lapsa teica Mazajam princim: «Mēs esam atbildīgi par tiem, kurus pieradinām.» Kā būtu, ja to attiecinātu ne tikai uz draudzību vai mājdzīvniekiem, bet arī uz saviem lēmumiem? Jauniešu organizācija Global Shapers Riga HUB caur šā jautājuma prizmu piedāvā palūkoties uz deputātiem, vienu no tiem «adoptējot».

«Statistiski jaunieši ir kūtrākie vēlētāji, bieži vien viņiem ir vismazāk zināšanu, par ko vēlē un kā Saeima strādā,» saka Dāvis Golds. Tāpēc komandai radās ideja par projektu Adoptē deputātu, kas vienkāršā veidā ieinteresētu ja ne uzreiz par visas Saeimas, tad vismaz par viena cilvēka darbu. Projekts tika sākts 15. decembrī, un līdz Ziemassvētkiem jau bija pieteikušies 50 jauniešu. Līdz šim visvairāk «adoptēts» ir Kaspars Briškens, viņam seko Aleksejs Rosļikovs, Ainārs Šlesers un Antoņina Ņenaševa. 

Pirmais solis — jādodas uz projekta lapu Adoptēdeputātu.lv un jāizvēlas, ko ņemt savā paspārnē. Projekta autori gādās, lai e-pastā katra mēneša pēdējā piektdienā ienāktu ziņas par adoptētā uzvedību — kā veicas ar solījumu izpildi, kādi ir aktuālie likumprojekti un balsojumi, ar ko nodarbojas deputāta pārstāvētā komisija. Taču adoptētājam jāapņemas ne tikai sekot līdzi notiekošajam, bet arī sazināties ar savu deputātu — uzteikt par labajiem darbiem, ieteikt, aizrādīt, ja kādi solījumi buksē. 

«Nevar būt tā, ka vienīgais pilsoniskais pienākums ir aiziet uz vēlēšanām un četrus gadus nelikties ne zinis,» uzskata projekta koordinators Dāvis. «Reti kurā valstī deputāti ir tik pieejami kā Latvijā. Visi zina, kā ar viņiem var sazināties, bet uzskats, ka cilvēki uzvalkos ir neaizsniedzami, ar mums nekad nerunās un viņiem nevar uzticēties, ir ļoti izplatīts.» Tāpēc projekta mērķis, kā saka Dāvis, ir šos «zemi karājošos, viegli aizsniedzamos augļus» pasniegt jauniešiem.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu