Kad daba saceļas pret cilvēkiem • IR.lv

Kad daba saceļas pret cilvēkiem

Publicitātes foto
Vilis Kasims, rakstnieks un tulkotājs

Bestsellers Kur vēži dzied ir smeldzīga grāmata par postu, ko cilvēki nodara cits citam un dabas pasaulei

Lai gan Dēlijas Ouensas romāna sižeta centrā ir slepkavības izmeklēšana, tā nav asa sižeta grāmata. Daudz vairāk laika nekā policijas iecirknī tiek pavadīts dumbrājā ASV dienvidos, sekojot varones — par Kiju sauktas jaunas meitenes — skumjajam pieaugšanas stāstam. Cits pēc cita viņu pamet māte, māsas un brālis, atstājot vienu ar tēvu alkoholiķi, kurš pa reizei gan pamanās laboties, taču agrāk vai vēlāk vienmēr atgriežas pie iepriekšējās uzvedības. Un arī tuvējā pilsētiņa nav neko labāka. Tur pret nabadzīgo «purva skuķi» lielākoties izturas ar aizdomām, bet biežāk — ar vairāk vai mazāk atklātu nicinājumu.

Tā nu Kija lielākoties dzīvo savā dumbrājā pavisam viena, atskaitot putnus, niedres un lagūnu. Citi cilvēki viņas dzīvē šķiet iepeldam un aizpeldam līdzīgi paisuma viļņiem. Reizēm tie atnes ko skaistu, bet biežāk tāda parādīšanās ir tik draudīga, ka drošāk Kijai ir turēties pa gabalu. Cilvēku vietā viņa pievēršas dabai, kas vismaz neliek vilties.

Arī autore par Kijas apkārtējo vidi raksta ar tādu pašu iejūtību, kā to būtu darījusi viņas varone. Ouensai ir doktora grāds bioloģijā, un lielu daļu darba dzīves viņa ir pavadījusi kā zooloģe Āfrikā, Kalahari tuksnesī un Zambijā, šo laiku aprakstot savā pirmajā grāmatā — savulaik populārajā autobiogrāfiskajā darbā Kalahari sauciens. Šī viņas pieredze gan ir neviennozīmīgi vērtēta, jo autores bijušais vīrs tika vainots pārlieku agresīvā cīņā pret vietējiem malumedniekiem un Zambijā joprojām pret viņu ir spēkā apsūdzība slepkavībā.

Kur vēži dzied ir grūti saistīt ar šo laiku, kaut arī romāna traģēdiju ir iespējams lasīt kā dabas ciešanas no vienaldzīgu vai ļaunprātīgu cilvēku rokas, kas galu galā var beigties ar dabas atriebību. Grāmatā nogalinātais jaunietis Čeiss ir vietējās pilsētiņas zvaigzne un viens no nedaudzajiem cilvēkiem, kurš mēģina izveidot attiecības ar Kiju, tiesa, ne bez savtīgām interesēm. Līdzīgi citiem grāmatas tēliem, arī viņa uzvedībai tiek meklēti skaidrojumi un līdzinieki savvaļā. Šādā veidā Kija allaž mēģina atrast izskaidrojumu viņai bieži nesaprotamajai cilvēku rīcībai, sevišķi nežēlībai, jo «dabas pasaulē labais un ļaunais ir kā viena un tā pati krāsa atšķirīgā apgaismojumā», kā viņa vienā brīdī secina.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu