Horizontālās diagonāles • IR.lv

Horizontālās diagonāles

5
Aivars Ozoliņš

Par AS iedzīšanu stūrī JV samaksāja smagas nodevas NA

Valdības veidošanas sarunu vedējs Krišjānis Kariņš pagājušonedēļ ar taktisku viltību sašķēla līdzšinējo valdības faktisko veidotāju kodolu jeb, ja lietojam Apvienotā saraksta moderno leksiku, «horizontālo» tandēmu un nostiprināja Jaunās Vienotības iniciatīvu sarunās, ko pirms tam bija sācis pārņemt ar ultimātu vai nu veidot jaunu ministriju, vai arī viņa valdības nebūs. Tagad ar amatu dalīšanas piedāvājumu Kariņš ir uztaisījis JV tandēmu ar Nacionālo apvienību un piespiedis AS kļūt par galveno šķērsli valdības izveidošanai.

Taču par šo taktisko panākumu JV samaksāja ar atteikšanos no vēl vairākiem pašas pasludinātajiem principiem. Bet, lai arī kā beigās sadalītu saskaitāmos portfeļus, tas nemainīs oligarhiem ērtas valdības summu. Un Kariņš zina arī no savas pieredzes, ka Latvijas politikā nav nekā nedrošāka par NA uzticības solījumiem koalīcijas partneriem.

Piespiedis «partnerus» piekrist  Klimata un enerģētikas ministrijas veidošanai, Kariņš pagājušo piektdien piedāvāja amatu sadalījumu topošajā valdībā, kurā samainīja vietām NA pašlaik apsaimniekoto Zemkopības ministriju, kura nu pienāktos AS, un AS cerēto Satiksmes ministriju, kura tagad tiktu NA.

Tas izskatījās kā spēlē Pēdējais pāris šķiras. Kariņš nokliedzās — «Gerhardam Satiksmes ministriju!» — un noķēra «nacionālistus», kuri palaida vaļā AS rociņu par labu kārdinošajam piedāvājumam.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu