Jā, ir tāda valsts! • IR.lv

Jā, ir tāda valsts!

3
Nellija Ločmele

Viņdien aizbraucu uz labdarības veikalu galda lampas medībās. Bingo! Kasieris apsveica ar tik labu ķērienu un apvaicājās, no kurienes esmu. Latvija!? Mūsu valsti viņš dzirdēja pirmo reizi, bet ieinteresēts izvilka telefonu un atvēra meklētāju. Izbrīnā noelsās, ka nepilniem diviem miljoniem cilvēku ir sava valsts.

Bet mums ir! Un pēc mēneša mums būs iespēja izraudzīties savas valsts vadību nākamajiem četriem gadiem.

Man šīs būs pirmās Saeimas vēlēšanas tālu prom no Latvijas. Vēl šaubos, vai pieteikties ērtajai balsošanai pa pastu, vai mesties piedzīvojumā un mērot ceļu uz tuvāko iecirkni, kas šoreiz sanāk 600 kilometru attālumā — Losandželosā. Vēl ir mazliet laika izlemt. Ja kāds Ir lasītājs vēlas parādīt man pilsētu, dodiet ziņu!

Vēlēšanas man nemainīgi sagādā prieku un svētku sajūtu. Pat ja partiju manipulācijas apnikušas kā rūgta nāve un liekas, ka jēdzīgus līderus uz pirkstiem var saskaitīt vienrocis. Valsts vērtība vienmēr ir lielāka par ikreizējo politisko saskaitāmo summu. Mani kā pilsoni saviļņo tiesības lemt, kam uzticēt valsts stūri. Tas nav triviāli. Pašu vēsture un dažu kaimiņu šodiena atgādina, ka demokrātiskās brīvības nekrīt no gaisa kā lietus. Pašnoteikšanās ir privilēģija, kas jāizcīna, jālieto, jāaizstāv. Mums katram, jo republika ir kopējā lieta.

Esot Amerikā ārpus Latvijas iekšpolitisko kašķu mikromēroga, ik dienu satiekot cilvēkus no dažādām zemēm ar atšķirīgu mantojumu un nākotnes izredzēm, es jūtu lepnumu par mūsu tautas paveikto. Šobrīd mēs esam veiksminieki pasaules problēmu virpulī. Bet jābūt gataviem, ka vētru sezona tikai pieņemsies spēkā.

 

Ir galvenā redaktore Nellija Ločmele ar Hamfrija stipendiju sākusi mācības Walter Cronkite School of Journalism Arizonā un raksta sleju no ASV.

Komentāri (3)

Sskaisle 01.09.2022. 09.25

klau, dzirdēju tādas baumas, ka ES lūgusi dalībvalstis ziņot, kāda ir situ,acija sabiedrībās pēc kara sākuma Ukrainā un ka Latvija esot vienīgā, kura balstoties uz 2018.g. veiktajiem pētījumiem rakstījusi, ka Latvijā pastiprinās mobings pret krievvalodīgajiem skolēniem skolās. Ka krievi smagi ciešot. Ka tā var būt – asbolūtyi nebrīnos. Jo tiem pētniekiem ja problēmu nav, tās vajag izdomāt, vai pastiprināt un kurš prot kliegt un par sevi cīnīties – latvieši vai krievi?

kāpēc krievi raksta sūdzībvas uz ECT un ANO katru dienu pa 5 gab un mēs vispār nevienu?

Kāpēc par ukrainas kara noziegumiem ejam tiesātyies, [ar mums nodarīto nē?

Kāpēc valsts vara – cilvēki, kuri tiek pie varas tik ļoti sāk ienīst, nicināt savus pilsoņus?

Kas mēs kāds suņa sūds esam, ka neko nenozīmējam?

Vai Latvijas valsts kaut ko atbildēja ano krievu sovinistu aizstāvjiem, vai nopriecājās, redz kā latviešu fašistiem pa purnu vismaz iesita?

0
0
Atbildēt

0

Sskaisle 01.09.2022. 09.19

Piemēram. Mēģinu saprast – obligātais militārais dienests. Elle un iundija – nu palasiet – ko raksta mūsu mediji – tikai par to kādi būs sodi, cik valsts būs barga un skarba pret tiem, kuri negribēs dienēt . Ka omd ir arī gaišās puses – ka tu sargāsi savu zemi, savus cilvēkus, ka apgūsi prasmes uitt. Nē – par to klusums , tik – vot pamēģini tu suņa sēkla sasodītyais latvieti nedienēt un tad redzēs , cik slikti būs.
Nu kā pie pyti na, kaut gan godīgi sakot krievu presi nelasu, bet varu iedomāties, ka tur ir tā kā pie mums. Valsts – tās noirktie mediji, tās kretīniskie saeimas deputāti, valdība – to vien dara, kā mūs – pilsoņuslamā, un baida.
Oik nu maksās valsts ( mēs) paši, nu liks kaklā skultes termināla sakas. Mana drauga brālis atgriezās no brauciena pa Kauņu un to Leituvas galu – saka, tur kā citā pasaulē. Cilvēki runā lietuviski, smejas, triec naudu kafejnīcās un veikalos – Latvijā, kā pēc kara – visi drūmi, klusi, bez smaida,bez dzīvīguma.

0
0
Atbildēt

0

Sskaisle 01.09.2022. 09.14

Nu ziniet, Nellija, aizbraucot no Latvijas visi kļūst par baigākajiem patriotiem.
Viens no iemesliem, kāpēc rakstu komentārus ir tas, ka mani bērni dzīvo ārzemēs un neļauj man žēloties, cik slikti ir Latvijā. Man par to ir salīdzinoši liels aizvainojums un aizkaitinājums, jo tas ir tik negodīgi – baudīt citu cilvēku augļus un tad nososdīt tos, kuri arī grib dzīvot kā baltie cilvēki.

0
0
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu