Teātris visiem • IR.lv

Teātris visiem

Māra Eglīte. Zīmējums — Ernests Kļaviņš
Laura Dumbere

Radioteātris šonedēļ svin savas pastāvēšanas 95. jubileju. Tai par godu tapusi digitālā platforma, kurā klausītāji varēs izbaudīt 95 labākos iestudējumus no dažādām desmitgadēm. Radioteātra vadītāja Māra Eglīte uzsver — mēs aizvien esam ļoti vajadzīgi

Raidlugas, muzikāli iestudējumi, grāmatu lasījumi un vakara pasaciņa bērniem. Tas viss ir Radioteātris — vienīgais teātris bez skatuves, scenogrāfijas un tērpiem. Skaniska pasaule, kurā satiekas Latvijas labākie režisori, komponisti, skaņu režisori un aktieri no visiem teātriem. Tāds teātris, kas liek klausītājam pašam visu iztēloties, ieraudzīt savā prātā un kļūt par izrādes līdzradītāju. 

Radioteātris ir tikai divus gadus jaunāks par pašu Latvijas Radio. Vai zinājāt, ka pirmie iestudējumi notika tiešajā ēterā ar dzīvās mūzikas orķestri un satraukumā svīstošu režisoru, kurš domās skaitīja lūgšanas, lai aktieri nesajauc tekstu, jo nekas nebūs labojams? Daudzi pirmās Latvijas brīvvalsts laika ieraksti ir pazuduši Otrā pasaules kara jukās vai tikuši padomju varas mērķtiecīgi iznīcināti. Senākais radioiestudējums, kas saglabājies līdz mūsdienām, ir 1938. gada Jāņu uzvedums. Tas būs iekļauts nozīmīgāko darbu izlasē digitālajā platformā Radioteātrim — 95. «Arī mums ir savs kultūras kanons,» lepni smaida Māra Eglīte. 

Viņa Radioteātri vada 16 gadus. Pati savulaik klausījās iestudējumus, kad strādāja par radio diktori un dežurēja naktīs. «Gaidot savu «iznācienu», klausījos Voldemāra Sauleskalna raidlugas Māras Silenieces dienasgrāmatas atkārtojumus. Galveno lomu bija ierunājusi Antra Liedskalniņa. Biju noburta. Kā es gaidīju tos turpinājumus! Bija 1963. gads, televīzija tolaik nerādīja seriālus, un mēs visi pilnīgi iekritām uz šo radioseriālu. Laucinieki pat pakārtoja govju slaukšanas laiku, lai nenokavētu kārtējās sērijas tiešraidi!»

Mēs katrs esam izauguši ar sava laika Radioteātra iestudējumiem. Šodienas vecmāmiņu paaudze auga ar nemirstīgo Sniegbaltītes skolu. Vidējā paaudze elpoja vienā ritmā ar ģeniālo radioizrādi Ronja laupītāja meita un Garkājtētiņu. Šodienas jaunieši atceras Augšup pa lejupejošām kāpnēm. Nākamās paaudzes atcerēsies Mākslas detektīvus un Šausmiņu. 

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu