Četrkājainie bēgļi • IR.lv

Četrkājainie bēgļi

Brīvprātīgo komanda no Ukrainas uz Latviju atveda 40 suņus un 34 kaķus, kuri līdz maija beigām atradīsies karantīnā. Foto no personīgā arhīva
Baiba Kļava

Līdz ar kara bēgļiem Latvijā ierodas arī mājdzīvnieki, tajā skaitā no patversmēm. Tas uzjundī bažas par trakumsērgu — šī letālā slimība ir izskausta Latvijā, bet ne Ukrainā

Būri ar kaķiem atstāti uz staciju peroniem un turpat pie stabiem piesieti suņi — arī tāda ir sirdi plosošā kara realitāte Ukrainā. «Cilvēki jau bija sataisījušies kāpt vilcienā ar dzīvniekiem, bet to kategoriski aizliedza — vai nu jūs atstājat dzīvniekus uz perona, vai nekāpjat iekšā,» šādus stāstus Ukrainas pierobežas patversmē dzirdējusi brīvprātīgā Rasma Kreica, kas kara pirmajās dienās devās uz Ukrainu palīdzēt pamestajiem dzīvniekiem. «Es nevienu nenosodu, jo mēs nezinām, kā cilvēks jūtas, kad viņam vienā rokā ir zīdainis, otrā — kaķis un ir jāizvēlas kāpt vilcienā vai nekāpt,» stāsta Rasma.

Pirms brauciena brīvprātīgo grupa bija sazinājusies ar divām patversmēm — Ļvivā un Ivanofrankivskā. Ceļā devās četras personas, divi busiņi, piekabe, būri suņiem un kaķiem, medikamenti un sešas tonnas dzīvnieku pārtikas, kas iegādāta par saziedoto naudu. Kad brīvprātīgie ieradās Ļvivas patversmē, tā tikai nupat bija sākusi mājdzīvnieku uzņemšanu — iepriekš tajā izmitināja savainotus savvaļas dzīvniekus.

Ļviva kļuvusi par punktu, kur brīvprātīgie un organizācijas nogādā pārtiku, lai vēlāk to izplatītu arī citos Ukrainas reģionos, skaidro Rasma. «Barība nepieciešama ne tikai patversmēm, kuras pārpludinātas ar dzīvniekiem, tās arī izdala pārtiku brīvprātīgajiem un iedzīvotājiem, kuri nav spējīgi šobrīd to nopirkt.»

Patversmē Ļvivā brīvprātīgie pavadīja dienu, tobrīd mājdzīvnieku tur vēl nebija daudz, bet arvien vairāk cilvēku nāca, lai atstāt savus mīluļus. «Citi nāca raudoši, lūdzot parūpēties. Kāds vīrietis atveda sunīti, manu acu priekšā piesēja pie patversmes sētas un ātri skrēja projām bez jebkādiem paskaidrojumiem. Zinu, ka kādu kaķi iepriekšējā dienā atveda sieviete, kas ar bērniem devās uz Poliju, un vīrs palika karot,» stāsta Rasma. 

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu