Ukraiņu kara balsis. Bumbas sāk krist arī Kijivā • IR.lv

Ukraiņu kara balsis. Bumbas sāk krist arī Kijivā

Krievijas armijas uzlidojumi arvien vairāk sasniedz arī Kijivu. Kaut arī iedzīvotāji pie sprādzieniem sākuši pierast, ik pa brīdim jāmeklē patvērums pagrabos. To dara arī Volodimirs Birjukovs. Foto no privātā arhīva
Mārtiņš Galenieks

Līdz šim, par spīti nemitīgajām trauksmes sirēnām un sīvām kaujām Kijivas pievārtē, kara pirmajās nedēļās Ukrainas galvaspilsēta no bombardēšanas bija cietusi salīdzinoši maz, taču pirmdienas rīts sākās ar Krievijas armijas uzlidojumiem pilsētas dzīvojamajiem rajoniem, stāsta žurnālists Volodimirs Birjukovs (31), kura gaitām Ir seko kopš kara pirmās nedēļas. Bumbas trāpījušas Kijivas rietumu daļā, kā arī Kurenivkas rajonā, kas ir gandrīz vai pilsētas centrs. Sagrauta deviņstāvu māja, raķetes trāpījušas Antonova lidmašīnu rūpnīcai, kas ražo lielākās kravas lidmašīnas pasaulē, kā arī lielam tirdzniecības centram pilsētā. Ir arī cilvēku upuri.

«Kad likos gulēt, domāju, ka būs mierīga nakts, bet pamodos, kad raķetes sāka krist Kijivā,» Volodimirs saka. «Taču savā ziņā tas jau ir kļuvis par tradīciju, ka mēs mostamies no rīta ar ziņām par to, ka uzbrucēji atkal atraduši jaunus mērķus, ko apšaudīt. Es nezinu, kāpēc, bet viņiem tāda tradīcija — šaut raķetes ap pieciem rītā.»

Pa dienu Volodimirs kā voluntieris darbojies pie ēdiena fasēšanas un izvadāšanas bruņotajiem spēkiem Kurenivkas rajonā, kad tieši līdzās noticis sprādziens. Restorāni Kijivā šobrīd darbojas kā lauka virtuves, viņš stāsta, pārsvarā gatavojot ēdienu pilsētas aizstāvjiem. Voluntieriem ir darba pilnas rokas, arī palīdzot veciem un vientuļiem cilvēkiem, kas palikuši pilsētā, un dzīvniekiem, kurus pilsētu atstājušie ir nodevuši patversmēs. Sprādziena iemesls bijusi raķete, kuru notriekusi ukraiņu pretgaisa aizsardzība, viņš stāsta. Šādi sprādzieni pilsētā pamazām kļūst par ikdienu. Tos izdzirdot, kijivieši arvien mierinot sevi ar domu, ka tā ir vēl gaisā notriekta raķete, nevis tiešs trāpījums kaut kur.

Taču arī tādam sprādzienam tuvumā atrasties ir bīstami. Kādā citā Kijivas vietā notriektas raķetes atlūzas iznīcinājušas trolejbusu. Lai arī tā vadītājs izdzīvojis, sprādziena vilnis nogalinājis kādu garāmgājēju.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu