Radars pasaulē • IR.lv

Radars pasaulē

Baltkrievijā pagājušajā nedēļā sākās Krievijas un Baltkrievijas kopējas militārās mācības, kuras ilgs līdz 20. februārim, kad beigsies arī Pekinas ziemas olimpiskās spēles. Baltijas valstis vērsās EDSO ar prasību Baltkrievijai skaidrot mācību norisi. Ukraina tajā pašā dienā arī sāka manevrus. Saeima pagarinājusi ārkārtējo situāciju Latvijas un Baltkrievijas pierobežā. Foto — Scanpix

G7 valstu finanšu ministri pirmdien paziņoja, ka ir gatavi noteikt milzīgas ekonomiskās sankcijas Krievijai, ja tā uzbruks Ukrainai. Arī Vācijas kanclers Olafs Šolcs pirmdien vizītē Ukrainā Krievijai piedraudēja ar stingrām sankcijām. Kanclers apliecināja, ka Ukrainas teritoriālās vienotības jautājums nav apspriežams. Šolcs ukraiņiem solīja turpmāku finansiālo atbalstu, bet 15. janvārī viņš ieradās pirmajā vizītē Krievijā, kur tikās ar prezidentu Vladimiru Putinu. Pirmdien televīzijas sarunā ar Putinu ārlietu ministrs Sergejs Lavrovs apliecināja, ka pastāvot iespēja vienoties ar Rietumiem par Ukrainas krīzes diplomātisku noregulējumu. Krievija otrdien paziņoja par dažu karaspēka daļu atvilkšanu no Ukrainas robežas.

Krievijas Valsts dome otrdien nobalsoja par lēmumu vērsties pie prezidenta Vladimira Putina ar lūgumu atzīt pašpasludināto Doņeckas un Luhanskas republiku neatkarību. Abi apgabali atrodas Ukrainas austrumos, un kopš 2014. gada tur notiek cīņas ar Ukrainas spēkiem.

ASV pirmdien nosūtīja astoņus F-15 iznīcinātājus uz Poliju, lai stiprinātu gaisa patruļas Krievijas un Ukrainas krīzes laikā. Savukārt Lielbritānija paziņoja, ka nosūtīs nelielu skaitu savu karavīru Lietuvas un Baltkrievijas robežas apsargāšanai. Pirmdien Lietuvā sāka ierasties Vācijas karavīri, kas pievienosies NATO paplašinātās klātbūtnes kaujas grupai.

Ķīna pagājušajā nedēļā apturēja Lietuvas liellopu gaļas, piena produktu un alus importu, aizbildinādamās ar it kā dokumentu trūkumu. Visticamāk, šis ir kārtējais solis abu valstu strīdā par Taivānas pārstāvniecības atvēršanu Viļņā.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu