Superzirnis uzlauž asfaltu • IR.lv

Superzirnis uzlauž asfaltu

Edgars Ruža. Foto — Reinis Hofmanis
Osvalds Zebris

Dzeltenos zirņus dēvē par nākotnes superpārtiku. No zirņu proteīna top gaļas un piena produktu līdzinieki — tie drīz aizstās gaļu, kuras apjomīgā ražošana kļūst aizvien nedraudzīgāka klimatam. Jelgavā top jaunās superpārtikas fabrika, un šo projektu vada bijušais Latraps vadītājs Edgars Ruža

Ar lauksaimniecības pakalpojumu kooperatīva Latraps dibinātāju, ilggadējo vadītāju un valdes locekli Edgaru Ružu tiekamies divas dienas pēc tam, kad Latraps vadītāja postenī viņu nomainījis Roberts Strīpnieks (viņš kopš 1999. gada vadīja uzņēmumu Latvijas valsts meži). 

Kabinetam, pa kura logiem paveras skats uz graudu pieņemšanas un uzglabāšanas rezervuāriem, tagad ir cits saimnieks, bet Ruža ir aizrautīgi meties visai ambiciozā projektā, kas paredz Jelgavā izveidot nākotnes superpārtikas — zirņu un pupiņu proteīna — ražotni Asns. 75 miljonus eiro vērtā fabrika varētu kļūt par pirmo enkuru jaunās pārtikas ražošanas nozares izaugšanai Latvijā.

Kā vispār radās ideja par zemnieku kooperāciju un Latraps?
Latraps sākās 2000. gada pavasarī. Pirmsākumos bija 11 Zemgales zemnieki un es. Lai kooperācija attīstītos, ir vajadzīgi priekšnosacījumi, un viens no tiem — ir jābūt sliktiem, grūtiem laikiem. Piemēram, šobrīd, kad graudkopībā klājas salīdzinoši daudz labāk, izveidot kooperatīvu no nulles būtu gandrīz neiespējami. Nebūtu argumentu. 

90. gadu beigās, pēc privatizācijas procesa un jaunās, diezgan neprofesionālās lauksaimniecības sistēmas izveidošanās, kad kolhozi bija likvidēti un saimniekot mēģināja cilvēki, kuri no lauksaimniecības, ekonomikas, finansēm neko daudz nesaprata, bija diezgan bēdīga aina. Samazinājums visās lauksaimniecības jomās — graudkopībā, lopkopībā un citās. Nebija zināšanu, jo, lai sekmīgi vadītu augkopību, nesagandējot zemi, produkciju un reputāciju, ir jābūt nopietnai kompetencei, piemēram, agronomijā. 

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu