Galvenais — lai kājas būtu siltumā • IR.lv

Galvenais — lai kājas būtu siltumā

Raivis Ozoliņš (39), SIA Healthy Family Textile valdes loceklis. Foto — Ieva Salmane
Agnese Meiere

Pasaulē no hroniskām sāpēm ceļgalos cieš vairāk nekā 250 miljoni cilvēku. Uzņēmums Healthy Family Textile radījis PainFree Leggings — elastīgas bikses, kas velkamas zem apģērba un mazina ceļu sāpes mitrā un aukstā laikā

Legingi, kas mazina sāpes ceļu locītavās, no ārpuses izskatās tieši tādi paši kā citas staipīgās bikses, ko izmanto gan sporta nodarbībām, gan ērtākam mājas solim. Melni, mazliet spīdīgi un elastīgi. Viss noslēpums ir staipīgo bikšu iekšpusē, ceļgalu zonā — PainFree legingi veicina ceļu sāpju mazināšanos mitrā un aukstā laikā. Proti, legingiem ceļgala rajonā iestrādāta īpaši blīva papildu tekstila kārta, kas būtiski samazina mitruma un aukstuma piekļuvi ceļiem, papildus nodrošinot, ka jau tā nelielais siltuma daudzums, ko izdala ceļi, saglabājas un pilda sildīšanas funkciju.

Roņošana + motobraukšana

SIA Healthy Family Textile dibinātājs Raivis Ozoliņš, kurš ir arī legingu autors, pie īpašo bikšu ražošanas nonācis, personiskas vajadzības spiests. «Esmu gan motobraucējs, gan ronis — peldu ziemā,» stāsta Raivis. Aizpagājušajā gadā viņš nobraukājis visu motosezonu, bet, kad pienākusi ziema, atsācis arī peldēt.

Turklāt izdomājis — peldēt jāsāk intensīvāk. Iepriekšējos piecus sešus gadus peldējis reizi nedēļā, bet tobrīd nolēmis to darīt katru dienu. «Man tas ļoti patika līdz brīdim, kad decembra vidū man pēkšņi sākās lielas sāpes ceļgalos. Tās bija tik spēcīgas, ka naktī nevarēju palocīt kājas, no rīta nācās turēties uz rokām, lai vispār varētu pārvietoties,» atceras Raivis. Pirmā bijusi doma, ka sāpes saistītas ar biežo peldēšanu ledusaukstajā ūdenī. 

Pēc sarunas ar Latvijas biohakinga kustības pārstāvjiem Raivis uzzinājis — aukstums «izceļ saulītē» visus organisma vājos punktus. Līdzīgu viedokli pauduši arī aptaujātie fizioterapeiti. Proti, jau senatnē veikti novērojumi liecina, ka cilvēku veselība pasliktinās, ja gaidāmas laika maiņas. Ir konkrētas slimības — reimatoīdais artrīts, locītavu iekaisumi —, kuras laika maiņas ietekmē sevišķi saasinās. 1998. gadā Dānijas piekrastē, kur klimats ir līdzīgs kā Latvijā — mitrums un straujas laika maiņas —, veikts pētījums apliecināja, ka sāpes sevišķi pastiprinās vasarā. Jo palielinās gaisa mitruma rādītāji. 

Tomēr joprojām nav precīzi zināms, kāpēc šādas izmaiņas notiek. Viens no pieņēmumiem — mainoties atmosfēras frontei, gaisā mainās pozitīvi lādēto jonu daudzums, un tie ietekmē cilvēka locītavas. Otrs — locītavu šķidrums reaģē uz atmosfēras spiediena izmaiņām.

Tas Raivim licis saprast, ka ceļgalu locītavām kaitējusi arī motobraukšana, kuras laikā vilcis nevis ādas, bet speciālas džinsa auduma bikses. «Jā, tās aizsargātu mani kritiena brīdī, bet lietus laikā šīs bikses uzsūc mitrumu. Bet mitrums plus vējš ceļgaliem ļoti kaitē. Izrādījās, ka ceļgalu sāpes ir vispārzināma motociklistu problēma,» uzsver Raivis.

Motobraukšana ziemā tāpat nebija aktuāla un arī roņošanu Raivis pārtrauca. Aizdomas apstiprinājās — pēc divām trim nedēļām sāpes pazuda kā ar roku noņemtas. «Drošības labad veicu analīzes, lai pārliecinātos, vai man nav reimatisma. Analīzes to neapstiprināja,» viņš stāsta. Pavasaris un vasara pagāja bez sāpēm, bet augustā, kad sākās mitrie vakari un dzestrās naktis, ceļgalos atkal parādījušās nepatīkamas sajūtas, tomēr vēl ne sāpes. Nobijies no ziemā pieredzētajām sāpju epizodēm, Raivis izdomājis — jāuzšuj bikses, kas ceļiem nodrošina siltumu. Tā kā uzņēmējam pašam šūšana ir tumša bilde, viņš sazinājies ar pazīstamu šuvēju. Viņa ieteikusi — kādēļ šūt bikses, ja iespējams izgatavot legingus, ko vilkt gan zem slēpošanas, gan darba biksēm.

Aiztur aukstumu

Meklējot labāko risinājumu un cilvēku, kas varētu palīdzēt izstrādāt legingus, Raivis iepazinies ar Natāliju Jermolajevu no Correcty.eu, kuras izglītība saistīta ar tekstildizaina tehnoloģijām. «Izrādījās, ka Natālijai ir veselības problēmas, kas saistītas ar stāju, tāpēc viņa dizainējusi īpašu kreklu, kas palīdz risināt ne tikai viņas veselības problēmas, bet arī citiem cilvēkiem, kas ikdienā cieš no līdzīgām stājas problēmām,» uzsver Raivis. 

Pateicoties Natālijas zināšanām, viņa ātri sapratusi, kādu audumu iecerētajiem legingiem Raivis vēlas — maksimāli blīvu, lai tam cauri netiek aukstums no ārpuses un caur to savukārt neaizplūst ķermeņa siltums. «Veicot ilgstošu un rūpīgu atlasi, atradām ļoti labu audumu, kas ne tikai stiepjas visos četros virzienos, bet ir arī ļoti patīkams pēc taustes, un to iestrādājām prototipa celī,» skaidro Raivis. 

Izaicinājums izstrādes procesā bija rast tekstila industrijā līdz šim neizmantotu tehnoloģisku risinājumu, kā legingā ielīmēt papildu auduma kārtu. Bija svarīgi, lai bikses pildītu ne tikai produkta funkcionālo uzdevumu, bet arī saglabātu vizuālo pievilcību, turklāt ceļa daļai bija jābūt gana elastīgai. Mēģinot un eksperimentējot tas izdevies, iestrādātais materiāls ir viegls, plāns, tajā pašā laikā arī blīvs un no legingu ārpuses nemanāms. Lielas pūles prasījis arī tehnoloģiskais process, iestrādāto audumu pielietojot tā, lai tas spētu pielāgoties dažādu izmēru kājām. Izgatavojot prototipu, bijis arī satraukums, vai un kā būs iespējams novērst svīšanu, taču audums izrādījies piemērots arī tās novēršanai.

Rūdīti kalnos

Kad prototips bija izstrādāts, sieva Raivi burtiski piespiedusi aizbraukt atpūsties, tik pārstrādājies viņš bijis. «Izvēlējos Tatrus. Tieši uz to brīdi bija gatavi pirmie prototipi, paņēmu tos līdzi. Kalnos staigāju mīnus grādos un jutu būtisku atšķirību, kā mani ceļi jūtas āra apstākļos, staigājot legingos vai bez tiem,» uzsver PainFree idejas autors. 

Legingu izstrādes procesā konsultējoties ar fizioterapeitiem un arī runājot ar cilvēkiem paziņu lokā, uzņēmējs guvis pārliecību, ka citiem ir vēlme un gatavība iegādāties šādus legingus. «Šis fakts, dažādu pētījumu dati un fizioterapeitu atgriezeniskā saite par ceļu sāpju problēmu un legingu funkcionālo risinājumu arī radīja motivāciju pievērsties jaunā produkta ražošanai,» uzsver Raivis. 

Šobrīd uzņēmums ieguldījis gandrīz 10 000 eiro ceļgalu sāpes mazinošo legingu izstrādē, bet kopumā biznesa attīstīšanā — aptuveni 25 000 eiro, atklāj uzņēmuma vadītājs. Kompānija mērķē uz globālo tirgu, jo ceļu sāpes ir viens no biežākajiem hronisko sāpju iemesliem pasaulē. Tuvākajā laikā plānots sākt eksportu uz valstīm ar vēsu un mitru klimatu. Ticību tam, ka bizness būs veiksmīgs, rada fakts, ka līdzīgu produktu pasaulē nav. Jā, ir kompresijas zeķes, kas paredzētas ceļgaliem, taču tās atgādina uz ceļiem uzvelkamas caurulītes, kas staigājot traucējoši rullējas uz augšu vai uz leju. Turklāt tās vairāk piemērotais valkāšanai mājas apstākļos. «Bet manā izpratnē sāpes veidojas tieši laukā, saskarē ar vēsu un mitru gaisu, bet mājās vienkārši jūtamas sekas. Tāpēc svarīgi ceļus sildīt un sargāt nevis mājās, bet dodoties laukā,» uzsver Raivis.

Vienīgās bažas — ja produkts izrādīsies veiksmīgs, līdzīgu tūlīt sāks ražot arī Ķīna. «Par laimi, PainFree legingos izdevies iestrādāt īpašu tehnoloģiju, kas zināma tikai trim cilvēkiem. Ar šo tehnoloģiju izdevies panākt, ka blīvs, mazstaipīgs audums legingos kļūst elastīgāks. Diemžēl šis slepenais paņēmiens tekstila nozarē līdz šim nav izmantots, tas ir jaunums, tāpēc šīs darbības veikšana vismaz šobrīd izmaksā ekstremāli dārgi. «Tādēļ patlaban tas tiek darīts manuāli, ar rokām. Paši esam uzbūvējuši pāris ierīces, kas šo procesu ļauj paātrināt. Tomēr joprojām tas ir darbs naktīs, kā es smejos, sievasmātes kabinetā.»

No mutes mutē

Kā Raivis ar sāpes mazinošajiem legingiem iepazīstinājis potenciālos pircējus? «Vispirms legingus nēsāju pats un pārliecinājos par to efektivitāti. Nekaunējos saviem draugiem, paziņām stāstīt par savu ceļgalu problēmu un par to, ka nēsāju bikses, kas lieliski palīdz,» atklāj uzņēmuma vadītājs. 

Šī esot bijusi viena no retajām reizēm, kad skeptiķu komentāri nav izskanējuši, un visi, kas paziņu lokā saskārušies ar līdzīgu problēmu, legingus arī iegādājušies. No paziņu loka iegūtas pozitīvas atsauksmes un papildu pārliecība, ka šādi legingi patiešām ir vajadzīgi. «Ja manu paziņu lokā jau ir desmitiem cilvēku, kam šādas bikses vajadzīgas, tad tādu ir ļoti, ļoti daudz. Turklāt statistikas dati liecina, ka no sāpēm ceļgalos Amerikā vien cieš aptuveni 100 miljoni cilvēku, pasaulē — 265 miljoni. Ceļu sāpes ir pirmajā vietā starp hroniskajām sāpēm pasaulē, un katru gadu pieaug to cilvēku skaits, kuriem ir šādas sāpes. Tātad tirgus ir, vajag tikai atklāt atslēgu uz tā durvīm,» saka Raivis.

Viņš piebilst — šis nav brīnumlīdzeklis, kas noņem sāpes. Legingu galvenais uzdevums ir tās nepalielināt. Neļaut mitrumam un aukstumam skart ceļgalus, pasargāt no sāpēm. Patlaban ir sakārtots ražošanas cikls partnerībā ar Latvijas tekstila izstrādes uzņēmumu Zaza Couture. Šobrīd vienā partijā iespējams saražot aptuveni 3—5 tūkstošus legingu.

«Veicot ilgstošu un rūpīgu atlasi, atradām ļoti labu audumu, kas ne tikai stiepjas visos četros virzienos, bet ir arī ļoti patīkams ādai, un to iestrādājām prototipa celī,» skaidro uzņēmuma dibinātājs Raivis Ozoliņš.
Foto — Ieva Salmane

Kā darbojas Painfree Leggings?

  1. Ceļa daļā ar unikālu tehnoloģiju iestrādāta blīva papildu auduma kārta, kas samazina mitruma un aukstuma piekļūšanu locītavām.
  2. Legingi veidoti no blīva, bet vienlaikus staipīga un ādai patīkama auduma.
  3. Tos iespējams valkāt zem apģērba, pasargājot no ārējās vides ietekmes.
  4. Legingi neārstē ceļgalu sāpes, to uzdevums ir tās nepalielināt.

 

Mediju atbalsta fonda ieguldījums no Latvijas valsts budžeta līdzekļiem

Pagaidām nav neviena komentāra

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu