Neredzams ledus • IR.lv

Neredzams ledus

2
«Esmu pārliecināta — ja nebūtu pievienojusi Facebook ierakstam fotogrāfiju, tādas rezonanses noteikti nebūtu,» saka Kate Gecēviča. Tomēr vairāk par sitieniem sāp tieši emocionālie pāridarījumi. Foto — Kristīne Madjare
Marija Leskavniece

Teātra producente Kate Gecēviča izlēma runāt par attiecībās piedzīvoto vardarbību, lai pārrautu klusēšanas un mēmas pieņemšanas apburto loku

Tovakar, kad tikāmies ar Kati, strauji kļuva aukstāks. Dienas saulē atsilušais sniegs zemi bija noklājis ar neredzamu ledu. Lai nenokristu, jāpārdomā katrs solis. Līdzīgi arī vardarbīgās attiecībās — upuris dzīvo nemitīgās bailēs par nākotni, jo katra neapdomīga rīcība var izsaukt varmākas dusmas. Vienīgā bēda, ka dusmas nemaz nav tieši saistītas ar upura rīcību. 

24 gadus vecā Kate Gecēviča ir Ģertrūdes ielas teātra producente. Uz tikšanos franču kafejnīcā viņa ierodas tieši no darba. Teātris viņu aizrāvis, kopš sevi atceras, apbūris ar iespēju aizmirsties. Tāpēc 16 gadu vecumā Kate pieteikusies strādāt par brīvprātīgo neatkarīgajā teātrī, lai tikai varētu skatīties izrādes. Viņa atstāj trauslas, pieklājīgas un patiesi sirsnīgas jaunas sievietes iespaidu.

Divus gadus Kate cieta no fiziskas un emocionālas vardarbības attiecībās ar jauno mākslas kritiķi Tomasu Pārupu. Otro Ziemassvētku rītā nolēma par to izstāstīt arī publiski. Draugu un paziņu lokā gan tas nenāca kā zibens no skaidrām debesīm. Tomēr tieši Kates ieraksts Facebook izraisīja diskusijas plašākā sabiedrībā. 

Eiropā katra trešā sieviete, kas vecāka par 15 gadiem, piedzīvojusi fizisku vai seksuālu vardarbību, un pandēmijas laikā šādu gadījumu kļuvis tikai vairāk, noskaidrots Eiropas Komisijas pasūtītā pētījumā. 

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu