Austrija rāda ceļu • IR.lv

Austrija rāda ceļu

1
Aivars Ozoliņš

Arī Latvijā vakcinēšanās būs obligāta, taču pirms tam vēl daudzi nomirs

Cilvēki pierod pat pie kara. Šķiet, ka ir pieraduši arī pie Latvijas valdības Covid-19 politikas, kura kopš pagājušā gada rudens ir bijusi konsekventi novēlota epidēmijas seku, nevis epidēmijas ierobežošana. Krišjāņa Kariņa (JV) valdības attieksme pret šo sērgu ir kā pret īslaicīgu problēmu, kura jāpārcieš ar daļējiem pagaidu risinājumiem. Tas nestrādā.

Šīs politikas rezultāts ir tādi epidemioloģiskie rādītāji, kādus mēs uzskatītu par neiespējamiem vēl tikai pirms gada, kur nu vēl epidēmijas sākumā pagājušā gada pavasarī.

Pērn martā, kad valdība pirmoreiz ieviesa ārkārtējo situāciju, bija saslimuši apmēram 30 cilvēki un tikko rēķināt sāktais inficēšanās gadījumu kumulatīvais 14 dienu rādītājs bija apmēram 1 uz 100 tūkstošiem iedzīvotāju. Pašlaik trešās ārkārtējās situācijas «panākums» esot šā rādītāja nodzīšana no gandrīz 1800 līdz apmēram 750. (Vai kāds vēl atceras valdības gada sākuma «ilgtermiņa stratēģiju» jeb «luksoforu», kurā galēji kritiskais skaits, kad viss būtu jātaisa ciet, bija «virs 200»?) 

Šonedēļ no Covid-19 mirušo skaits pārsniedza 4000. Turklāt 1000 no tiem miruši pēdējā mēneša laikā. Tomēr valdība spriež par iespējām mīkstināt nupat mīkstinātos kārtējās ārkārtējās situācijas itin mīkstos ierobežojumus. Pirmdien nolēma, ka līdz 6. decembrim vēl atstāšot spēkā pašreizējos, tad skatīšoties, un ka svarīgākais pašlaik esot vakcinēties.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu