Naudzeme • IR.lv

Naudzeme

1
Pauls Raudseps

Aizvien vairāk uzzinām par ietekmīgu cilvēku shēmām naudas nobēdzināšanai

Ļoti bagāti cilvēki atšķiras no tevis un manis, rakstīja slavenais amerikāņu autors Frānsiss Skots Ficdžeralds. Ernests Hemingvejs atvīpsnāja — jā, viņiem ir vairāk naudas.

Psihologi un sociologi varētu ilgi diskutēt, kuram ir taisnība, ja runājam par ārkārtīgi turīgo raksturu un uzvedību. Taču ekonomisti un žurnālisti nešauboties nostāsies Ficdžeralda pusē, jo mūsdienās superbagātnieki dzīvo citā valstībā nekā parastie mirstīgie. Britu pētnieciskais žurnālists Olivers Bulo (Oliver Bullough) to nosaucis par Moneyland jeb Naudzemi — no pārējo pasauli regulējošajiem likumiem un uzliktajiem nodokļiem neatkarīgu zonu, kurā multimiljonāri un miljardieri var paslēpt un brīvi izmantot savus dolārus, mārciņas un eiro, nesatraucoties ne par nodokļu inspektoriem, ne krimināllietu izmeklētājiem. Naudzemi veido pa visu pasauli izkaisītu, bet dažādu shēmu cieši saaustu valstu tīkls, uz kurieni pārvietotā nauda vairs nav pieejama ne pārbaudei par likumīgu izcelsmi, ne atskaitījumiem valstu budžetiem, kas ļautu labot ceļus, maksāt ārstiem algas un citādi uzlabotu dzīvi «normālajā pasaulē» dzīvojošajiem.

Pēdējos gados pasaules medijus pāršalkuši skaļi virsraksti par izmeklējošo žurnālistu atklājumiem no Naudzemes noplūdušos datu masīvos. 2016. gadā no Panamas advokātu biroja Mossack Fonseca Starptautiskajam pētniecisko žurnālistu konsorcijam tika nopludināti 11,5 miljoni dokumentu. Šiem «Panamas papīriem» nākamajā gadā sekoja «Paradīzes papīri» — 13,4 miljoni dokumentu no ārzonu uzņēmumu apkalpotājiem — Bermudas salu Appleby un Singapūras Asiaciti Trust. Šogad oktobra sākumā konsorcijs atvēra jau trešo neglīto noslēpumu lādi — «Pandoras papīrus», 11,9 miljonus dokumentu no 14 dažādām finanšu pakalpojumu firmām Šveicē, Singapūrā, Kiprā un citur. Jau iepriekšējās noplūdēs uzpeldēja lērums slavenu un ietekmīgu cilvēku vārdu, tai skaitā karaliene Elizabete, britu premjerministrs Kamerons, Putina draugs čellists miljonārs Roldugins, Trampa tirdzniecības ministrs Ross, kā arī tādi uzņēmējdarbības milži kā Apple.

Pandoras papīros parādās 130 miljardieri un 330 amatpersonas no 90 valstīm — divreiz vairāk nekā Panamas papīros. Ukrainas, Melnkalnes, Čīles, Kenijas, Gabonas, Kongo, Dominikas un Ekvadoras prezidenti, sieviete, kuru daudzi uzskata par Putina mīļāko, Azerbaidžānas prezidenta ģimenes locekļi, bijušais britu premjerministrs Blērs un popzvaigzne Šakira, Ķīnas nomenklatūras un Saūda Arābijas karaliskās ģimenes pārstāvji. Visi rosās Naudzemē.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu