Kristīnes ceļojums • IR.lv

Kristīnes ceļojums

Kristīne Želve pie Jāzepa Grosvalda gleznas Parīzes nomale (1914). Foto — Ieva Salmane
Laura Dumbere

Kinorežisores, rakstnieces un kultūras žurnālistes Kristīnes Želves romāns Grosvaldi — literāri spožs darbs par Grosvaldu dzimtas likteņiem turpat 100 gadu garumā — ir līdz šim vērienīgākais ceļojums laikā, telpā un pašas pacietībā

Viss sākās ar Mērijas ceļojumu — Kristīnes Želves 2018. gada filmu par izcilā latviešu gleznotāja Jāzepa Grosvalda māsasmeitu Mēriju Grīnbergu, muzeja darbinieci, kurai kara laikā izdevās nosargāt un atvest atpakaļ no Vācijas lielu daļu Latvijas muzeju nozīmīgāko vērtību, ko vācu okupācijas armija atkāpjoties «evakuēja» uz savām teritorijām. Ja ne Mērija, šodien daudzas Nacionālā mākslas muzeja sienas būtu tukšas, nebūtu arī oriģinālā Dziesmusvētku Līgo karoga. Bet pateicības vietā Mēriju gaidīja padomju varas pratināšanas, atlaišana no darba un aizmirstība. Stāsts par viņas varoņdarbu un likteni gan satrieca, gan ļāva pavērt priekškaru uz dižās Grosvaldu dzimtas vēsturi. 

Vācot materiālus filmai, režisore jau zināja, ka gribēs izstāstīt visas dzimtas stāstu. Kā pati saka, «iedot balsi» katram Grosvaldam. Tā nu drosmīgā Mērija nevilšus veica vēl vienu misiju — aizveda Kristīni Želvi viņas lielajā rakstniecības ceļojumā. 

Romāns tapa četrus gadus gan Rīgā, gan Parīzē. Rūpīgi balansējot starp vēsturisku precizitāti, autentiskiem avotiem un pašas iztēli, Želve radījusi baudāmu, izglītojošu un aizraujošu ceļojumu arī lasītājiem. Līdzās Andra Kalnozola romānam Kalendārs mani sauc Želves darbs noteikti ir pēdējā laika skaistākais pārsteigums latviešu oriģinālliteratūrā.

Pērn augustā, nedēļu pēc grāmatas pabeigšanas, viņa sāka strādāt pie seriāla Emīlija. Preses karaliene, tajā viņa ir viena no trim režisoriem. Uz pavasara pusi juta, ka ir pa īstam nogurusi. Tāpēc pirmo reizi dzīvē pati sev «uzsauca» atpūtu laukos — nolīdusi mājiņā Slīteres meža vidū, tagad skaita stirnas, zaķus un lapsas. Un lasa. Negausīgi lasa grāmatas. 17 jau izlasītas, 23 vēl priekšā.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu