Veicinām zaļo, samazinām pelēko ekonomiku • IR.lv

Veicinām zaļo, samazinām pelēko ekonomiku

Foto — LETA
Māris Gruzniņš, Ārvalstu investoru padomes Latvijā valdes priekšsēdētājs, Schwenk Latvija valdes loceklis

Ārvalstu investoru padome Latvijā (FICIL) jau vairāk nekā 20 gadus darbojas ar vienu mērķi — padarīt Latviju par investīcijām pievilcīgāko valsti Baltijas jūras reģionā. Izaicinājumi, protams, ir mainījušies. FICIL pirmsākumos 90. gadu beigās organizācija runāja par  nepieciešamību Latvijā uzstādīt vairāk ceļa zīmju. Šobrīd mēs koncentrējamies uz tādiem jautājumiem kā Chief Information Officer (CIO) pozīcijas izveide valsts pārvaldē. Mēs novērtējam jau sasniegto progresu un sakām paldies valdībai un politikas veidotājiem par sadarbību. Bet arī skatāmies uz nākotni un esam identificējuši četrus darbības virzienus, kas ir nozīmīgi uzņēmējdarbības vides uzlabošanai.

Jāpārskata valsts nodarbinātības politika

Izvērtējot, kurā valstī veikt investīcijas, uzņēmēji ņem vērā darbaspēka pieejamību un efektivitāti. Tā šobrīd Latvijai ir liela problēma — darba devējam nepieciešamais nesakrīt ar darba tirgū esošo darbinieku. Ir nepieciešams centralizēt atbildību un lēmumu pieņemšanu pārkvalifikācijas politikas jomā. FICIL atbalsta pašlaik notiekošo augstākās izglītības reformu, tomēr nepieciešams domāt arī par iedzīvotāju pārkvalifikācijas un prasmju celšanas programmām. 

Digitāli attīstīta valsts

Digitalizācija ir ļoti nozīmīgs aspekts administratīvā sloga mazināšanā un kopējā efektivitātes celšanā gan publiskajā, gan privātajā sektorā. Ir nepieciešams veidot augsta līmeņa centralizētu resoru, kas būtu atbildīgs par valsts IKT vīziju un koordinētu publisko iestāžu digitālo attīstību. Digitāli attīstīta valsts nozīmētu ne tikai ātrāku un efektīvāku uzņēmumu sadarbību ar iestādēm, bet arī iespēju veidot jaunus produktus un pakalpojumus, izmantojot pieejamos datus. 

Digitalizācijas attīstībai ir jābūt vienai no prioritātēm ne tikai dokumentos, bet arī darbos. Pirmkārt, digitālā pārveide atbilst Eiropas Savienības (ES) mērķiem kļūt konkurētspējīgākiem pasaules mērogā un vienlaikus sasniegt ES zaļos mērķus. Otrkārt, digitalizācija dod iespēju samazināt darbaspēka trūkumu publiskajā un privātajā sektorā. Visbeidzot, tas ir vissvarīgākais praktiskais rīks ēnu ekonomikas mazināšanai un atlikušās nodokļu bāzes daļas veicināšanai, vienlaikus saglabājot Latvijas nodokļu sistēmas vispārējo konkurētspēju. 

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu