Radars pasaulē • IR.lv

Radars pasaulē

Skotijas reģionālā parlamenta vēlēšanās ar ievērojamu balsu pārsvaru (48%) uzvarējusi Skotijas Neatkarības partija. Tās līdere Nikola Strērdžena pirms balsojuma uzstāja: ja viņas partija iegūs absolūto vairākumu, viņa pieprasīs jaunu referendumu par Skotijas neatkarību. Kaut arī šāds rezultāts nav sasniegts, Stērdžena tik un tā cer līdz 2023. gadam sarīkot balsojumu par izstāšanos no Lielbritānijas. Foto — Scanpix

Svētdien Spānijā cilvēki izgāja ielās, lai atzīmētu sešus mēnešus ilgo Covid-19 ierobežojumu atcelšanu. Arī Beļģijā simtiem cilvēku sestdien pulcējās āra terasēs, lai atzīmētu ierobežojumu atcelšanu. Vācijā no svētdienas ierobežojumi atviegloti vakcinētajiem un izslimojušajiem. No 17. maija ierobežojumi tiks mīkstināti Lielbritānijā un Čehijā.

Pasaules Veselības organizācija apstiprinājusi lietošanai Ķīnas uzņēmuma Sinopharm ražoto vakcīnu pret Covid-19. Eiropā šī vakcīna vēl nav apstiprināta.

ES valstu ārlietu ministri pagājušajā nedēļā atbalstīja ASV, Kanādas un Norvēģijas pievienošanos ES militārās mobilitātes iniciatīvai. Tā izveidota, lai nodrošinātu netraucētu militārā personāla un bruņojuma pārvietošanu pār bloka valstu robežām krīzes situācijās, un ir solis NATO un ES savstarpējās sadarbības uzlabošanā. 


Pirmdien pie musulmaņiem nozīmīgās Aksas mošejas Tempļa kalnā Jeruzalemē izcēlās sadursmes starp palestīniešiem un Izraēlas policiju, ievainoti vairāk nekā 300 cilvēku. Islāma fundamentālistu organizācija Hamas pieprasīja izvest Izraēlas spēkus no Austrumjeruzalemes un ar raķetēm apšaudīja Izraēlu. Savukārt Izraēlas armija paziņoja, ka devusi triecienus 130 mērķiem Gazas joslā un esot nogalināti 24 islāmistu kaujinieki. Sadursmes izcēlās neilgi pirms ebreju marša par godu Izraēlas uzvarai sešu dienu karā 1967. gadā un Austrumjeruzalemes ieņemšanai.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu