Radars pasaulē • IR.lv

Radars pasaulē

Greznā procesijā Kairā sestdien no līdzšinējās atrašanās vietas Ēģiptes muzejā uz jauno Nacionālo Ēģiptes civilizācijas muzeju tika pārvestas 22 Senās Ēģiptes valdnieku mūmijas. Pazīstamākie no tiem ir Ramzess II un Hatšepsuta. Jaunā muzeja apmeklētāji mūmijas varēs aplūkot no 18. aprīļa. Foto — Scanpix


Pirmdien Kremlis brīdināja par augošo spriedzi Austrumukrainā. Savukārt Vācijas un Francijas ārlietu ministrijas 3. aprīlī izteica bažas par Krievijas karaspēka koncentrēšanos pie Ukrainas robežām un arvien pieaugošajiem pamiera pārkāpumiem Donbasā. Atbalstu Ukrainai pauda arī ES augstais pārstāvis ārlietās un drošības jautājumos Žuzeps Borels. Šogad martā The New York Times ziņoja, ka pie Ukrainas robežas dažādās vietās izvietoti ap 4000 Krievijas karavīru. Kijeva apsūdz Krieviju, ka tā gatavojas jaunai ofensīvai.

Ukrainas prezidents Volodimirs Zelenskis otrdien aicināja NATO paātrināt valsts uzņemšanu aliansē, norādot, ka tas ir vienīgais veids, kā pielikt punktu karadarbībai Austrumukrainā. Krievijas prezidenta Vladimira Putina preses sekretārs Dmitrijs Peskovs komentēja, ka Ukrainas dalība NATO nepalīdzēšot izbeigt konfliktu ar Maskavas uzturētajām kaujinieku bandām. «Mēs ļoti šaubāmies, ka tas palīdzēs Ukrainai atrisināt savas iekšējās problēmas,» izteicies Peskovs, ieturot tradicionālo Kremļa līniju, saskaņā ar kuru Ukraina nav pakļauta Krievijas militārai agresijai, bet gan kādam «iekšējam konfliktam».

Francijā 3. aprīlī spēkā stājās stingrāki ierobežojumi, lai samazinātu Covid-19 izplatību. Tie būs spēkā līdz 26. aprīlim. Turpmākās trīs nedēļas visā Francijā būs aizliegts pārvietoties starp reģioniem, ja vien tam nebūs nopietns iemesls, bet no pulksten 19 līdz sešiem rītā spēkā būs komandantstunda. No savas dzīvesvietas nevarēs pārvietoties tālāk kā desmit kilometru rādiusā.


Krievijas opozicionārs Aleksejs Navaļnijs, kurš Pokrovas ieslodzījuma vietā izcieš 2,5 gadus ilgu cietumsodu, pagājušajā nedēļā paziņoja par badastreiku. Tā kā ieslodzījumā viņam netiek sniegta medicīniskā palīdzība, Navaļnijs badosies, kamēr pie viņa ieradīsies ārsts. Pirmdien viņš paziņoja, ka ir stipri saaukstējies un ir drudzis, taču nepārtrauks badastreiku. Vācijas kanclere Angela Merkele un Francijas prezidents Emanuēls Makrons videokonferencē pagājušajā nedēļā mudināja Krievijas prezidentu Vladimiru Putinu ievērot Navaļnija tiesības un nodrošināt viņa veselības aizsardzību.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu