Kopējais mūsu vēsturē • IR.lv

Kopējais mūsu vēsturē

Andrejs Gusačenko. Foto — Edmunds Brencis
Gunita Nagle

Pētot krievu emigrantu darbošanos Latvijā starpkaru periodā, vēsturnieks Andrejs Gusačenko pievērš uzmanību daudzām maz zināmām tēmām: par krieviem, kas Latvijā cīnījās Neatkarības karā, padomju spiegiem un dubultaģentiem Rīgā, par krievu un latviešu kultūru mijiedarbību

Andreja Gusačenko vārds plašākai sabiedrībai kļuva zināms marta sākumā, kad Vēstures izpētes un popularizēšanas biedrība viņam piešķīra titulu Gada vēsturnieks. Tādā veidā vēsturnieki pauduši atzinību Gusačenko darbam — pētījumiem par krievu pretboļševiku kustību Latvijā starpkaru periodā. 

Satikts intervijai pie Māras dīķa, viņš vispirms īsi pastāsta par sevi — ģimene no Krievijas pārcēlusies uz dzīvi Latvijā 1984. gadā, kad Andrejam bija divi gadi. Pragmatisku apsvērumu dēļ iestājies Jūras akadēmijas Rīgas Jūrskolā, pabeidzis to, pēc tam ieguvis bakalaura grādu ekonomikā, un līdz pat šai dienai viņa maizes darbs ir saistīts ar biznesu. Taču pirms gadiem sešiem nolēmis pievērsties vēsturei. Pašlaik Gusačenko ir arī Latvijas Universitātes vēstures institūta zinātniskais asistents un profesora Ērika Jēkabsona vadībā raksta disertāciju Krievu pretboļševiku kustība 1920.—1940. gadā. Jāatzīst, ka neko par to nezinu, un Gusačenko Latvijas vēsturē atšķir lappuses, kurās krāšņi aprakstāmi aizraujoši notikumi.

Kāpēc jūsu pētījumi saistīti tieši ar krieviem?
Kopš bērnības vecāki un vecvecāki man ir stāstījuši daudzus stāstus. Nebijām disidentu ģimene, bet noteikti neatbalstījām padomju varu. Zinājām, ka 1917. gada revolūcija noveda Krieviju pie absolūtas degradācijas. Man pirmsrevolūcijas Krievija šķita daudz interesantāka nekā tā, ko zīmēja padomju propaganda. Arvien vairāk iedziļinoties tēmā, sapratu, ka pretboļševiku kustība, tā sauktā Baltā kustība, nebija viendabīga. Par to ir daudz literatūras, un man tā šķiet laba pētniecības tēma. Protams, lielu lomu spēlēja arī mana etniskā piederība, bet ne tikai.

Vai jūsu ģimeni ietekmēja Krievijas revolūcija un pilsoņu karš?
Mana dzimta nāk no Novočerkaskas, kas ir Rostovas apgabalā Krievijas dienvidos. Pirms revolūcijas vecvecmammas tēvam piederēja vairāki uzņēmumi un neliela rūpnīca, taču revolūcijā visu atņēma. Vecvecmammas tēvam izdevās palikt dzīvam un strādāt par inženieri, bet visus Staļina Lielā terora gadus virs ģimenes bija Damokla zobens.  

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu