Uznāciens ar rozīni bez plaisām • IR.lv

Uznāciens ar rozīni bez plaisām

Ervins Poga, SIA Eko nams dibinātājs un vadītājs. Foto — Andris Vanadziņš
Andris Vanadziņš

Vai gadsimtus senas guļbūvju ciršanas tradīcijas iespējams savienot ar modernu tehnoloģiju un dabūt māju, kas pēc noskaņas un izskata ir gluži kā roku darbs? SIA Eko nams dibinātāja un vadītāja Ervina Pogas mūža darbs ir pierādīt, ka var

Tāds pieklājīga izmēra stadions zem jumta, kurā iekārtojies Eko nams, — tas ir bijušās Līvānu māju rūpnīcas cehs. Ironiski, bet padomju laikos Līvānu māju rūpnīcu būvēja, lai, izmantojot zviedru tehnoloģiju, lielā daudzumā ražotu pilnīgi vienādas skaidu plātņu kastes. Lauku ārēs cita pēc citas auga taisnas Līvānu māju klonu strīpas. Atlika tikai pārcelt uz tām viensētniekus no viņu arhaiskajām guļbūvēm, un skat — gaišā nākotne jau klāt! Nieks, ka «līvāniete» varēja nodegt 15 minūtēs, tajās negribēja mitināties pat mušas, ātri nobeigdamās…

Tagad šajā rūpnīcā bez steigas un atbilstoši senām būvniecības tradīcijām no Latvijas priedes baļķiem top unikālas guļbūves — izskatīgas, drošas, un tajās tīk dzīvot gan cilvēkiem, gan mušām. Un skandināvu pasūtītāji gatavi labi maksāt, lai varētu dzīvot vai atpūsties Eko nama namā.

Es pats esmu avots

Ervins Poga deviņdesmitajos studēja kokapstrādi Lauksaimniecības universitātē un paralēli mācībām bija atradis specialitātei atbilstošu iespēju piepelnīties — pieredzējušu latviešu un norvēģu meistaru vadībā cirta guļbūves. «Man tā lieta iepatikās. Studiju programmas pārsvarā bija orientētas uz zāģētavām un mēbeļu ražošanu, bet guļbūves — tas bija kas jauns. Pareizāk sakot — piemirsts vecais,» pirmo saskari ar tautas būvniecības tradīcijām raksturo Poga. 

Strādājot kopā ar prasmīgiem amatniekiem, baļķu apstrādi, iezīmēšanu, pakšu savienojumu veidus viņš bija izpētījis niansēs. Praktiskā guļbūvju ciršanas pieredze, pārlikta rasējumos ar darbu secības un pielietojamo instrumentu aprakstu, kļuva par Ervina diplomdarba tēmu. Recenzents, iepazinies ar studenta veikumu, noraidoši grozījis galvu: nav uzrādīti avoti! «Saku: pats esmu avots! Netic, tā nevarot būt. Bet tiešām — izņemot manu diplomdarbu, nezinu, vai ir vēl kāds guļbūves ciršanas paņēmienu apkopojums ar visiem rasējumiem. Taču arī tos neviens negrib pētīt — kad pēc studijām nodibināju savu pirmo uzņēmumu, kurā pats arī darbiniekus mācīju, pat diplomēti inženieri detalizētās instrukcijas lika nost un teica: labāk parādi,» gadsimtos iestrādāto amata prasmes nodošanas tradīciju skaidro Ervins.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu