«Bet mums taču nav to vakcīnu!» • IR.lv

«Bet mums taču nav to vakcīnu!»

5
Senioru vakcinēšana Rīgā. Foto — LETA
Ieva Jakone

Ģimenes ārstu praksēs visā Latvijā sākta senioru vakcinēšana pret Covid-19. Ārsti noguruši, seniori uztraukti, bet Vakcinācijas birojs ar roku pārkopē Excel datus

Koronavīrusa Lielbritānijas lipīgās mutācijas īpatsvars Latvijā ir pārsniedzis kritisko piecu procentu robežu, tāpēc pienākusi situācija, kad nerīkoties nedrīkst, — tā 2. marta rītā valdības sēdē sacīja veselības ministrs Daniels Pavļuts. Lipīgāko slimības paveidu izplatīšanās Latvijā draud ar strauju slimības pieaugumu. Lieldienās slimnīcas varētu būt pat divreiz vairāk noslogotas, nekā bija Ziemassvētkos, prognozējusi Neatliekamās medicīniskās palīdzības direktore Liene Cipule. Taču šoreiz atšķirībā no Ziemassvētkiem mums ir iespējas pasargāt ievainojamākos sabiedrības locekļus. 

Līdz marta sākumam Latvijā piegādāti vairāk nekā 79 tūkstoši Covid-19 vakcīnu devu, kuras prioritārā kārtā lielākoties izdalītas ārstiem un medicīnas iestāžu darbiniekiem, kā arī sociālās aprūpes centru darbiniekiem un iemītniekiem. Tagad pie iespējas potēties tikuši seniori, kas vecāki par 70 gadiem, un šī procesa nodrošināšanā iesaistījušies 575 ģimenes ārsti. Tomēr joprojām ir daudz neskaidrību un problēmu.

Vakcīnu ir tik, cik ir

Gaidīšanas svētki. Tā aizkaitinātā balsī ģimenes ārste Rudīte Kitte raksturo neziņu par to, kad uz viņas ģimenes ārstes praksi Ugālē tiks atvestas 30 pasūtītās vakcīnu devas, lai sāktu vecāko iedzīvotāju potēšanu. Pieteikušies aptuveni 100 vietējo, taču ārste nogurusi atklāj, ka nespēj saviem pacientiem pateikt ne to, kurā dienā notiks potēšana, ne to, cik daudz vakcīnu līdz Ugālei vispār tiks atvests. 

Ar šādām problēmām saskaras daudzi ģimenes ārsti, kas savās praksēs piekrituši veikt vakcināciju. No 23,5 tūkstošiem vakcīnu devu, kuras slimnīcas un ģimenes ārstu prakses pagājušajā nedēļā pasūtīja senioru un mediķu vakcinēšanai, valsts piegādāja tikai divas trešdaļas. «Visiem vakcīnu uzreiz nepietiek, jo jau šobrīd redzam, ka pieprasījums ir lielāks par piedāvājumu,» skaidro Vakcinācijas biroja vadītāja Eva Juhņēviča. 

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu