Pacel acis! • IR.lv

Pacel acis!

1
Līgatnes dabas takās mīt piecu lūšu ģimene
Marija Leskavniece

Baltais zaķis kautrīgi slēpjas ēnā, jo zaudējis drošo sniega aizsegu, mājup lido lielās dzērves un mazais gulbis, bet lūšiem galvā jau pavasaris. Kādus zvērus un putnus var ieraudzīt, ejot dabā?

Putni ir visur! Pat ziemas spelgonī nav brīža, kad iestātos absolūts klusums bez putnu balsīm. Ir tikai jāmāk pamanīt. Ja ģimene nolemj sākt putnu iepazīšanu, nav jādodas dziļi mežā vai uz lielākajām putnu pulcēšanās vietām. Pietiks ar mazu barotavu pie loga vai dārzā. «Barotavu var uztaisīt ikviens. Ar to arī reti var kļūdīties,» iedrošina Latvijas Nacionālā dabas muzeja ornitologs Dmitrijs Boiko. Var gatavot no koka, izgriezt no tukšas plastmasas pudeles vai nopirkt veikalā gatavu. Aukstā dienā pie barotavas var novērot pat padsmit putnu sugu. Netālu no barotavas vēl kādas piecas.

Neizdevīgs ciemiņš

Jārēķinās, ka, jo bagātīgāks būs cienasts, jo dažādāki putni apciemos barotavu. Ja būs ne tikai speķa gabaliņš (obligāti bez sāls!), bet arī dažādas sēklas, iespējams, izdosies redzēt zīlītes, strazdus, dzeltenās stērstes, zaļžubītes, dižknābjus, ķivuļus un dzilnīšus. Tie gan ir lieli zaglēni, jo patīk veidot krājumus, tāpēc iztukšos barotavu ātri vien. «Neizdevīgs ciemiņš,» smaida ornitologs. 

Bet interesantākais sākas, kad vērotāji jau spēj pazīt dažādu sugu pazīmes. «Piemēram, zīlītes Latvijā ir septiņas sugas!» Visbiežāk sastopamā ir lielā zīlīte ar raksturīgo dzelteno vēderu vai zilzīlīte, vēl ir arī purva un pelēkās, meža un cekulzīlīte. Savukārt gaišzilā zīlīte, par kuras iespējamo novērošanu cilvēki regulāri ziņo ornitologiem, nav reģistrēta Latvijā jau vairāk nekā simt gadu. «Cilvēki man bieži saka, ka uz barotavu nāk tikai zvirbuļi. Bet pat zvirbuļi ir divas sugas. Par pīlēm un gulbjiem nemaz nerunājot.» 

90% gadījumu apdzīvotās vietās ziemā varēs redzēt meža pīli — to viegli pazīt pēc tēviņu zaļās galvas, bet jūras piekrastē arī tumšos kākauļus, melnās pīles un daudzas citas. Atkušņa laikā upēs būs iespējams pamanīt arī lielās gauras, kuru mātītēm uz brūnās galvas ir panciskas sekstītes, un gaigalas. Ūdensputnus agrā pavasarī interesanti vērot Kurzemē, kur ir daudz siltāks. 

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu