Viltus ārsti viltus slimnīcā • IR.lv

Viltus ārsti viltus slimnīcā

Daņila Lisenko ar pasaules čempionātā vieglatlētikā telpās izcīnīto zelta medaļu 2018. gada 3. martā. Drīz pēc tam sākās viņa dopinga skandāls. Foto — Scanpix
Tariks Pandža, © The New York Times News Service

Pēc lielā dopinga skandāla, kas satricināja Krieviju 2016. gadā, varēja domāt, ka šīs valsts sportisti, treneri un sporta funkcionāri beidzot atmetīs savus neglītos tikumus. Taču nupat Krievija atmaskota jaunā izmeklēšanā

Lai faktu slēpšana izdotos labāk, augstlēcējs Daņila Lisenko gribēja iegaumēt dažādus sīkumus par slimnīcu Maskavā. Ja viņš zinātu precīzus faktus par konkrēto medicīnas iestādi, tas palīdzētu attaisnoties par to, kur viņš bija pazudis 2018. gada pavasarī. Toreiz starptautiski nozīmēti dopinga inspektori nejaušības kārtībā ieradās paņemt augstlēcēja analīzes, taču nevarēja atrast sportistu. Krievijas vieglatlētikas funkcionāri vēlāk taisnojās, ka Lisenko atradies slimnīcā.

Starptautiskie noteikumi paredz divu gadu diskvalifikāciju, ja sportists nenodrošina iespēju inspektoriem veikt dopinga analīzes bez iepriekšēja brīdinājuma. Tiem, kas pieķerti melos, dokumentu viltošanā un izmeklētāju darba traucēšanā, sods ir vēl bargāks. Jebkura no šīm sankcijām liegtu iespēju Lisenko (21) pārstāvēt savu valsti olimpiskajās spēlēs Tokijā.

To apzinoties, 2018. gada septembrī Lisenko nosūtīja nervozu e-pastu augstākajai amatpersonai Krievijas Vieglatlētikas federācijā, lūdzot atsūtīt slimnīcas fotogrāfijas — šīs zināšanas noderēs, kad iepriekš pazudušo augstlēcēju pratinās starptautiskie izmeklētāji. Tā vietā federācijas vadītājs piedāvāja aizvest sportistu uz vietu, kuru viņa iestāde bija norādījusi dopinga inspektoriem kā slimnīcas adresi.

Kad mašīna nobremzēja, Lisenko bija šokā. Nekādas slimnīcas tur nebija. Nebija pat nekādas ēkas. Tikai būvlaukums. 

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu