Tiesa stiprāka par oligarhu • IR.lv

Tiesa stiprāka par oligarhu

25
Aivars Lembergs un viņa dēls Anrijs sprieduma pasludināšanas dienā Rīgas Apgabaltiesā. Foto — Edmunds Brencis
Aivars Ozoliņš, Pauls Raudseps, Baiba Kļava

Atzīts par vainīgu smagos koruptīvos noziegumos un apcietināts tiesas zālē — Aivars Lembergs sāk atsēdēt termiņu vēl pirms iespējas to pārsūdzēt

Visu labu, drīz redzēsimies! Pamājis palicējiem, ar šiem vārdiem Aivars Lembergs pirmdienas, 22. februāra, pēcpusdienā divu policistu pavadībā atstāja Rīgas Apgabaltiesas zāli, kurā nupat bija noklausījies pirmās instances tiesas spriedumu. Tajā Lembergu atzina par vainīgu koruptīvos noziegumos, piesprieda brīvības atņemšanu uz pieciem gadiem, mantas konfiskāciju un 20 tūkstošu eiro naudas sodu. Turklāt tiesa noteica jaunu drošības līdzekli — apcietinājumu, tāpēc Lemberga solījums par drīzu redzēšanos ir pārsteidzīgs. Lembergs sēž Centrālcietumā, un iespēja apstrīdēt šo drošības līdzekli viņam būs tikai kopā ar tiesas spriedumu, kura pilnā teksta sagatavošana var prasīt ilgāku laiku.

«Esmu gatavs. Zobu pasta man arī ir līdzi,» Lembergs sacīja žurnālistiem tiesas sēdes pauzē un pēc apcietināšanas patiešām devās prom ar portfeli vienā un ceļojumu koferīti otrā rokā, jo mācījies no pieredzes — pirms 14 gadiem tika aizturēts negaidīti.

Pāris stundu ilgajā tiesas sēdē pieprasījis divus pārtraukumus, Lembergs sarunā ar medijiem prognozēja vēl «gadus desmit» līdz galīgajam spriedumam un izteica dzēlīgas piezīmes, ka tikmēr paši žurnālisti nosirmošot.

Tomēr 12 gadus ilgušais tiesas process, ko gausu darīja ne tikai lietas milzīgais apjoms, bet arī apsūdzēto likti kavēkļi, pirmajā instancē noslēdzies. Tiesa atzinusi par pierādītām apsūdzības, ka Lembergs pretlikumīgi kļuvis par līdzīpašnieku Ventspils ostas tranzītbiznesā un ilgstoši slēpis savu patieso bagātību.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu