Zelta spolīte • IR.lv

Zelta spolīte

Donats Mišķinis (pa kreisi) un Igors Ušakovs. Foto — Lauris Aizupietis
Ieva Jakone

Kosmoss! Tur nonāks ksenona kompresors, kuru šobrīd izstrādā uzņēmums Allatherm. Uzņēmums sadarbojas ar pasaules kosmosa aģentūrām un ir radījis tehnoloģiju, kas palīdzēs uzpildīt degvielu jaunajā kosmosa stacijā, kuru tuvākajā desmitgadē palaidīs Mēness orbītā

Fiziķi Igors Ušakovs un Donats Mišķinis smaidīgi lūkojas man pretī datora ekrānā. Sarunai viņi pieslēgušies no savas ražotnes Pulka ielā, kur Allatherm mīt kopš 2018. gada. Abi līdzīpašnieki garšīgi iesmejas, kad nosaucu telpas par ražotni. Tas esot pārāk skaļš vārds. Latvijas Tehnoloģiskā parka teritorijā iekārtotajā darbnīcā jaunuzņēmuma rīcībā ir gan frēze, gan metināšanas aprīkojums un testēšanas iekārtas, tomēr viņi izvēlas to drīzāk dēvēt par laboratoriju. 

Turklāt savu nodarbi kompanjoni sauc par intelektuāliem vingrinājumiem, nevis biznesu. Tomēr bizness tas tiešām ir! Turklāt pelnošs. Jaunuzņēmuma komanda, kuras sastāvā šogad ir jau 14 darbinieku, izstrādā un izgatavo ksenona kompresorus, kurus izmantos topošās starptautiskās kosmosa stacijas Gateway vajadzībām.

Kosmosa iekarotāji

Gateway izveidošanā spēkus apvienojušas gandrīz visas lielākās pasaules kosmosa aģentūras. Atšķirībā no pašreizējās stacijas, kas darbojas Zemes orbītā, Gateway riņķos ap Mēnesi. «Tā būs starta platforma, lai dotos uz Marsu, Mēnesi, kādu asteroīdu vai kaut vai Sauli. (Abi smejas.) Visas valstis šo staciju uzlūko kā starta platformu tālākiem ceļojumiem pa visu Saules sistēmu,» paskaidro Donats. 

Lai piepildītu šīs cerības, ir jābūt labām degvielas rezervēm. «Iedomājieties kosmosa staciju. Tā ir palaista, nonākusi orbītā. Kā to apgādāt ar degvielu? Vajadzētu nogādāt tur kosmosa kuģi un degvielu pārsūknēt, bet kosmosā tas ir sarežģīts uzdevums, nepieciešams īpašs sūknis. Un tieši šo sūkni mēs izstrādājam,» kolēģi papildina Igors. 

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu