Vakcīnu bads • IR.lv

Vakcīnu bads

39
Krišjānis Kariņš, Ilze Viņķele un Svens Henkuzens. Foto — LETA
Baiba Kļava

Kāpēc pandēmijas karstumā Latvija atteicās no miljona mums pieejamo BioNTech/Pfizer vakcīnu devu? Ir noskaidroja, ko par to sprieda valdības slēgtajā sēdē

Trīs dienās novembrī — tieši valsts svētku laikā — pērn tika pieņemts lēmums, kuru esošais un bijusī veselības ministre tagad atzīst par kļūdu. Latvija nolēma pasūtīt tikai nelielu daļu no mums ar Eiropas vienotā iepirkuma starpniecību piedāvātajām BioNTech/Pfizer vakcīnām, jo atbildīgajām iestādēm loģistikas problēmas šķita pārāk sarežgītas un visi cerēja uz daudz vienkāršāko AstraZeneca vakcīnu drīzu pieejamību. Šīs kļūdas dēļ vakcinācija Latvijā sākusies ļoti gausi, būtiski atpaliekam no kaimiņiem un citām Eiropas dalībvalstīm.

Kā notika šī kļūdainā lēmuma pieņemšana, un kas par to atbildēs? Ir pieprasīja piekļuvi valdības 17. novembra slēgtās sēdes diskusijai par vakcīnu stratēģiju un uzdeva jautājumus visām svarīgajām amatpersonām par šī lēmuma pieņemšanas gaitu. Diemžēl vairums šobrīd atsakās no komentāriem. 

«Stratēģiska kļūda»

Vai un cik lielā apjomā Latvijai iegādāties BioNTech/Pfizer vakcīnu — par to gada nogalē tika spriests neformālā ierēdņu un ekspertu darba grupā, bet pieņemtie lēmumi netika dokumentēti, atklāja 3. februārī pabeigtā veselības ministra Daniela Pavļuta rosinātā dienesta pārbaude. Divos piegājienos Latvija kopumā varēja pieteikties uz 1,2 miljoniem šīs vakcīnas devu, kas tiktu piegādātas pakāpeniski. Tomēr, liekot lielo likmi uz AstraZeneca, Latvija pasūtīja tikai sesto daļu — nepilnus 200 tūkstošus. 

Trīs nedēļu laikā komisijai tā arī neizdevās noskaidrot, kurš pieņēmis izšķirošo lēmumu. Komisijas locekļi atteicās atbildēt uz Ir jautājumiem par izmeklēšanā atklāto.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu