Pirmo reizi • IR.lv

Pirmo reizi

Dīvaini, pārsteidzoši un daudzsološi 2020. gada jaunumi

Visātrākā vakcīnas izstrāde
Covid-19 vakcīna nenoliedzami ir šogad visvairāk gaidītais izgudrojums, un tas noticis vēl nepieredzētā ātrumā. Ķīnas zinātnieki jaunā koronavīrusa atšifrēto genomu publicēja 11. janvārī, bet pirmo iesniegumu jau gatavas vakcīnas apstiprināšanai vācu un amerikāņu konglomerāts BioNTech/Pfizer iesniedza 20. novembrī, tātad 10 mēnešu laikā.

Līdz šim visātrāk izstrādātās vakcīnas gods piederēja preparātam pret cūciņām — bija nepieciešami četri gadi no vīrusa paraugu iegūšanas līdz vakcīnas licencēšanai 1967. gadā. Parasti vakcīnu izstrāde prasa krietni ilgāku laiku: 10—15 gadus.


Mūmija runā
Vairāki britu zinātnieki piepildījuši kāda seno ēģiptiešu priestera vēlmi par aizkapa dzīvi. Tiek uzskatīts, ka šis vīrietis dzīvojis faraona Ramzesa XI valdīšanas laikā, tātad pirms aptuveni 3100 gadiem. Viņam noteikti bija nepieciešama spēcīga balss, lai veiktu reliģiskos rituālus, ieskaitot dziedāšanu. Tagad pētnieki veica mumificētā ķermeņa skenēšanu un izveidoja mākslīgu balsenes kopiju. Tā spēj atdarināt vairākus patskaņus, kuri, atvainojiet, skan kā aitas blēšana.

Arheologs Džons Šofīlds noraida pārmetumus, ka viņš ar kolēģiem būtu tādā veidā paņirgājies par nelaiķi, jo uz mūmijas sarkofāga esot uzrak-stīta paša priestera vēlēšanās tikt sadzirdētam arī pēc nāves. «Zināmā mērā mēs esam piepildījuši viņa vēlmi,» saka Šofīlds.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu