Sveika un sveiks! • IR.lv

Sveika un sveiks!

Pauls Raudseps

Pasaule mainās un ne jau tikai pandēmijas dēļ.

Šis žurnāla Ir Nauda numurs ir šī jaunā laika pilns — ar šalkām, kurās tas trīs, un ar tā nesējiem, kas rāda ceļu uz transformācijām tautsaimniecības modelī. Gan Covid-19 radītais šoks, kura ietekmi jutīsim vēl ilgi, gan spēcīgas ilgtermiņa tendences — digitalizācija, iedzīvotāju migrācija, cīņa pret klimata izmaiņām — nav ne ignorējamas, ne apejamas. Veiksme gaida tos, kuri spēs šīm izmaiņām vislabāk pielāgoties.

Starp celmlaužiem ir numura galvenā varone Anna Andersone, kura ne tikai dibinājusi četrus jaunuzņēmumus, bet arī izveidojusi kopienu Riga TechGirls, kas palīdz sievietēm atrast vietu IT pasaulē. Ļoti bieži no uzņēmējiem dzirdam par programmētāju trūkumu, pasaules digitalizācijai jaunu grūdienu devusi pandēmija, tomēr daudzi vēl aizvien dzīvo jau sen novecojušos priekšstatos, ka programmētāji var būt tikai, kā Anna saka, tetovēti, drūmi hakeri vai pilnīgi nūģi. Ja gribam gan attīstīt nozari, gan atbrīvot lielus, neizmantotus resursus, gan pavērt sievietēm jaunas iespējas, šie stereotipi ir jāpārvar, un Anna to jau veiksmīgi sākusi darīt. Kā intervijā Laurai Dumberei saka Anna, «patiesībā sievietēm mūsdienās visas durvis ir vaļā, ierobežojums ir mūsu pašu galvās».

Neatlaidīgās demogrāfiskās izmaiņas Latvijas apdzīvotībā un iedzīvotāju skaitā likušas Saeimai pieņemt administratīvi teritoriālo reformu ar mērķi izveidot lielākus, dzīvotspējīgus novadus, kuros cilvēkiem būtu gan darbs, gan kvalitatīvi valsts pakalpojumi. Kāda varētu izskatīties šo jauno novadu tautsaimnieciskā bāze, redzams dažās jau šobrīd ekonomiski sekmīgās pašvaldībās, ar kurām Osvalds Zebris iepazīstina rakstā Latvijas 4 x 4: četri stipri uzņēmumi četros spēcīgos novados.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu