Volejbola vīruss un uzņēmīguma gars • IR.lv

Volejbola vīruss un uzņēmīguma gars

Intensīvās terapijas nodaļas darbinieces Ziemeļigaunijas reģionālajā slimnīcā Tallinā. Foto — Scanpix
Holgers Ronemā Tallinā, Ovidijs Lukošus Viļņā

Kā ar Covid-19 cīnās Igaunijā un Lietuvā

Aizvadītajā nedēļā igauņu cīņā pret koronavīrusu bija labas un sliktas ziņas. Labā: jaunu saslimšanas gadījumu skaits beidzot sāka samazināties. Nedēļu pirms tam bija sasniegts krīzes augstākais punkts ar gandrīz 100 jaunām saslimšanām ik dienu. Sliktā ziņa: vīruss laupīja pirmā veselības darbinieka dzīvību.

53 gadus vecā sanitāre strādāja Sāmsalas apriņķa centra Kuresāres slimnīcā. Ar slimības simptomiem viņa bija cīnījusies jau divas nedēļas un cerēja, ka beidzot pienācis pagrieziena punkts, pēc kura sākas atveseļošanās. Taču burtiski dažu stundu laikā viņas stāvoklis strauji pasliktinājās, un kolēģi nespēja sievieti glābt.

Tieši Igaunijas lielākā sala — Sāmsala — ar aptuveni 33 000 pastāvīgo iedzīvotāju kļuvusi par diezgan negaidītu nāvējošās epidēmijas epicentru. Viss sākās pēc marta sākumā Kuresārē notikušām divām volejbola spēlēm, kurās vietējā komanda sacentās ar viesos atbraukušo Powervolley no Milānas. Kuresāriešu vienība bija pārspējusi visas uz to liktās cerības, iekļūstot Eiropas kausa playoff kārtā. Sacenšanās ar milāniešiem, kurus uzskata par vienu no labākajām komandām Eiropā, tika uzskatīta par īpašu veiksmi. Turklāt abas spēles igauņi varēja pavadīt savās mājās, jo kausa rīkotāji izlēma, ka tā ir drošāk — kamēr vīruss jau sācis plosīties Ziemeļitālijā.

Atļauju spēļu rīkošanai bija devusi Igaunijas Nacionālā veselības pārvalde. «Ja itāļu sportistiem ir veiktas analīzes un viņi ir veseli, nav nekāda iemesla atcelt mačus,» pārvaldes epidemiologi informēja sporta pasākuma rīkotājus. Kuresāres sporta hallē katrā spēles dienā sapulcējās aptuveni 1300—1400 skatītāju. Lai gan mājinieki uzvarēja tikai vienā spēlē, tas tika svinēts kā liels sasniegums. 

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu