Pansionātu sprostā • IR.lv

Pansionātu sprostā

Pagaidu hospitālis Madrides izstāžu zālē IFEMA. Foto — Scanpix
Rafaels Mainders un Elians Peltjē, © The New York Times News Service

Spāniju satriekusi Covid-19 ielavīšanās veco ļaužu namos un nespēja nosargāt bezpalīdzīgos

Spānija vienmēr ir lepojusies ar to, ka viņu sirsnīgajā sabiedrībā vienmēr goda vietā tiek celti vecāki un vecvecāki. Ka gandrīz vienmēr tiek uzklausīts vecāku padoms, un tas neattiecas tikai uz bērnu audzināšanu. Lai arī šobrīd sliktas ziņas jādzird katru dienu — ar Covid-19 inficēto skaits Spānijā strauji aug, un mirušo skaits jau pagājušajā nedēļā pārsniedza upuru skaitu Ķīnā —, ziņas no kāda veco ļaužu pansionāta tik un tā bija milzīgs šoks.

Uz turieni aizsūtītā karavīru brigāde, kurai bija uzdevums dezinficēt telpas, ieraudzīja «vienatnē pamestus cilvēkus, vairāki bija miruši savās gultās», atstāsta aizsardzības ministre Margarita Roblesa. Pansionāta darbinieki, baidoties no inficēšanās, vienkārši bija pametuši apkopjamos cilvēkus. Drīz pēc tam sekoja citas sliktas ziņas — vairāk nekā 20 sirmgalvju miruši vēl vienā pansionātā Madridē. 

Vīrusa dēļ dažādus traģiskus stāstus var dzirdēt katru dienu, taču tieši ziņas no pansionātiem devušas vislielāko triecienu spāņu pašlepnumam. «Mēs vienmēr esam uzsvēruši, cik stipra ir ģimenes atbalsta struktūra mūsu valstī, bet šausmīgās ziņas no pansionātiem tagad piespiedīs mūs atzīt, ka pastāv ļoti nopietni trūkumi,» tālruņa intervijā saka socioloģe Marina Subirata no Barselonas. 

Spānijas dienas laikraksts El País redakcijas slejā atzinis, ka nožēlojamā situācija atsevišķos pansionātos atmaskojusi «rūgtu melno caurumu mūsu labklājības sistēmā». 

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu