Māja bez papīriem! • IR.lv

Māja bez papīriem!

Baiba Kļava

Dokumentu ķīpas, kas reizēm uz būvvaldi jāved pat ar kravas taksometru, nu paliek pagātnē — kopš janvāra būvniecības dokumentācijas aprite kļuvusi tikai elektroniska

Datu pieejamība jebkurā diennakts laikā no jebkuras vietas pasaulē un ietaupīti resursi — šos kā lielākos ieguvumus būvniecības procesa digitalizēšanā vērtē nozares speciālisti. Lai gan vairākums atzīst, ka ir vēl tālu no sistēmas pilnīgas pārzināšanas, kopš 1. janvāra būvniecības process Latvijā kļuvis pilnībā elektronisks. 

To nodrošina Būvniecības informācijas sistēma (BIS), kas veidota kā vienota darba platforma un informācijas apmaiņas vietne visiem būvniecības procesā iesaistītajiem — būvvaldēm, sertificēšanas iestādēm, būvspeciālistiem, ieceres iesniedzējiem, attīstītājiem, būvkompānijām, kā arī uzraudzības iestādēm. Piemēram, Būvniecības valsts kontroles birojam (BVKB), Patērētāju tiesību aizsardzības centram (PTAC) un Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienestam.

Kā tas strādā?

Kopš 1. janvāra visas jaunās būvniecības ieceres jāiesniedz tikai ar BIS starpniecību. Ja būvniecības lieta iepriekš jau ir sākta papīra formātā, to varēs tajā arī pabeigt, vai sākto procesu digitalizēt, skaidro BVKB direktore Svetlana Mjakuškina.

Elektroniskajā sistēmā jāveic visas ar būvniecības dokumentiem saistītās darbības — sākot no ieceres iesniegšanas līdz pat objekta nodošanai ekspluatācijā. Tas iekļauj saskaņojumus, elektronisku būvdarbu uzskaites žurnālu, veikto darbu aktus u. c.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu