Piepildīta dzīve • IR.lv

Piepildīta dzīve

1
Jānis Stradiņš. Foto — F64 / žurnāla Ir arhīvs

Atvadoties no akadēmiķa Jāņa Stradiņa (1933—2019), bijušie kolēģi un tuvinieki piemin zinātnieka urdošo garu un sirsnīgo cilvēcību

Ķīmijas doktors, kura intereses sniedzās tālu pāri vienas zinātnes jomas robežām, viņš Atmodas laikā kļuva par nacionālās simbolikas atjaunošanas kustības līderi. Noraidījis aicinājumus kļūt par Valsts prezidentu, Jānis Stradiņš uzņēmās Latvijas Zinātņu akadēmijas prezidenta amatu (1998—2004). Un visas dzīves laikā darbojās kā erudīts Latvijas vēstures, kultūras un zinātnes pētnieks, kura atstāto publikāciju skaits pietuvojas sešiem tūkstošiem.

Tik bagāts mūžs būs jāvērtē vēl nākamajām paaudzēm, bet atvadu brīdī Ir lūdza dažus laikabiedrus dalīties savās spilgtākajās atmiņās par Jāņa Stradiņa paveikto.

Baiba Turovska un Larisa Baumane, ķīmijas doktores, Organiskās sintēzes institūts
Mūsu Fizikāli organiskās ķīmijas laboratorija, kas dibināta 1961. gadā, veidota kā krāsains lupatu deķis — tā sastāv no grupām, kas strādā dažādās tēmās, ar atšķirīgām metodēm. Šādos gadījumos vērtība rodas tikai tad, ja ir Meistars, kurš spēj fragmentus saliedēt vienā veselumā. Mums ļoti laimējās — mūsu Meistars bija Jānis Stradiņš. Laboratorijas zinātniskā darbība tika analizēta regulāros semināros, kas ļāva atrast saskares punktus starp dažādām metodēm, gūt jaunas idejas izpētei. Arī ikdienā laboratorijas vadītājs vienmēr atrada laiku sarunai ar kolēģiem, ar vienādu cieņu izturoties gan pret studentu, gan zinātņu doktoru. Bet mūsu laboratoriju stipru darīja ne tikai zinātniskais darbs, to cementēja arī kopējie pasākumi. Ekskursijas Jāņa Stradiņa vadībā bija kas īpašs, viņa enciklopēdiskās zināšanas Latvijas kultūrvēsturē un interesantais stāstījums kā magnēts piesaistīja gan esošos, gan bijušos laboratorijas cilvēkus. 

No mums aizgājis izcils un krāsains Cilvēks. Esam laimīgi un pateicīgi liktenim, kas deva iespēju strādāt un būt kopā ar profesoru Jāni Stradiņu.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu