Izmēri savu digitālo briedumu! • IR.lv

Izmēri savu digitālo briedumu!

Baiba Kļava

Cik attīstīts digitālajā jomā ir jūsu uzņēmums, un kādus risinājumus vēl vajadzētu ieviest, lai strādātu efektīvāk — par to mudina domāt īpašs tests uzņēmējiem Gudrā Latvija

Grūti iedomāties nozari vai procesu, kurā mūsdienās var iztikt bez digitālām inovācijām un cerēt uz labiem biznesa panākumiem. Tagad ērtu iespēju novērtēt ikviena pašmāju uzņēmuma digitālo briedumu radījusi Latvijas Informācijas un komunikācijas tehnoloģijas asociācija (LIKTA), kas sadarbībā ar virkni partneru ķērusies pie kampaņas Gudrā Latvija īstenošanas. Šis tests ir bez maksas un ikvienam pieejams tiešsaistē.

Iespēja augt

Diemžēl pagaidām Latvija ne tuvu nav starp Eiropas līderiem digitālās attīstības ziņā — par to liecina DESI indekss (Digital Economy and Society Index), kas izvērtē visu Eiropas Savienības dalībvalstu līmeni gan infrastruktūras, gan cilvēku zināšanu un tehnoloģiju praktiskā pielietojuma ziņā, žurnālam Ir Nauda stāsta LIKTA prezidente Signe Bāliņa. 

Īpaši zems rezultāts uzrādīts tieši biznesa digitalizācijā un e-komercijā — Latvija šajā sadaļā ar savu produktivitātes rādītāju 22,69% ievērojami atpaliek no Eiropas vidējā rādītāja 37,4%. Šie procenti apzīmē vidējo un mazo uzņēmumu īpatsvaru, kas ikdienā izmanto e-komercijas risinājumus un ir digitalizējuši savu biznesu (lieto elektronisku informācijas apmaiņu, sociālos tīklus, lielo datu analīzi un mākoņpakalpojumus). Sadarbojoties ar nozaru asociācijām un vācot datus, secināts, ka liela daļa mazo un vidējo uzņēmumu Latvijā ir digitāli vāji vai vēl tikai iesācēji. Lielākie šķēršļi digitālo risinājumu ieviešanā ir nepietiekami finanšu un cilvēkresursi, zināšanu trūkums.

Lai noskaidrotu, kādus digitālos risinājumus uzņēmēji jau izmanto un kādus būtu vērtīgi ieviest jau tuvākajā nākotnē, LIKTA aicina izpildīt testu, kā arī ir sagatavojusi reālus ieteikumus uzņēmējiem, balstoties uz sniegtajām atbildēm.  

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu