Kinojaunumi • IR.lv

Kinojaunumi

Sāpes un slava
Sonora Broka

Dvēseļu putenis. Valsts svētku ieskaņā pirmizrādi piedzīvos piecus gadus tapusī Dzintara Dreiberga filma. Pēc Aleksandra Grīna romāna motīviem veidotās vērienīgās kara drāmas notikumi ved simt gadu senā pagātnē. Pavisam jauniņais Artūrs pievienojas strēlniekiem un dodas cīņā par brīvību. Filma ir vienlaikus jaunā karotāja un jaundibinātās Latvijas valsts pieaugšanas stāsts. Artūru atveido Oto Brantevics, kam šī ir pirmā ekrāna pieredze. Vēl filmā redzēsim Mārtiņu Vilsonu, Rēziju Kalniņu, Raimondu Celmu, Jēkabu Reini, Vili Daudziņu, Gati Gāgu un citus. Neesmu redzējusi. No 8. novembra.

oooo Sāpes un slava / Dolor y gloria. Slavens, savārdzis un neirotisks kinorežisors Salvadors (Antonio Banderass) ir ieslīdzis radošajā krīzē, kad saņem piedāvājumu, kas viņu aizsauc pagātnē. Spožas saules pielietās bērnības ainas Valensijā, jaunība un pirmā mīlestība Madridē — šīm atmiņām ir pa spēkam viņu no jauna iedvesmot. Pedro Almodovars, viens no izcilākajiem Eiropas autorkino režisoriem, paliek uzticīgs saviem filmveides paņēmieniem. Sāpes un slava ir kino, ko vērts skatīties vairākkārt, lai atrastu aizvien jaunu atsauču slāni.  No 8. novembra.

ooo Devītais upuris. 19. gs. nogales Sanktpēterburgas sabiedrību pārņēmusi apsēstība ar okultismu, garu izsaukšanas seansi un gaišredzība ir ienesīgs rūpals. Tikmēr pilsētā cita pēc citas notiek nežēlīgas rituālas slepkavības, kuru upuri ir jaunas, skaistas meitenes. Policijas virsnieks Rostovs vēršas pie garu izsaucējas Olīvijas Rīdas, cerot uz viņas palīdzību izmeklēšanā. Režisora Nikolaja Homeriki filma pārliecina ar profesionālu varēšanu, virtuoziem specefektiem un asprātīgi ievītām epizodēm komiksu stilistikā. Taču tālāk par krāšņas, iespaidīgas atrakcijas radīšanu nav tikts, bet tāds arī nav filmas veidotāju mērķis.  No 8. novembra.

Doktors Miegs / Doctor Sleep. Denijs Toranss, kuru kā mazu zēnu redzējām Stenlija Kubrika 1980. gada ikoniskajā šausmu filmā Mirdzums, filmas turpinājumā (režisors Maiks Flanagans) redzams jau pieaudzis, kaut joprojām bērnībā iegūtās psiholoģiskās traumas varā. Viņš satiek Ābru, pusaudzi, kurai piemīt telepātiskas spējas. Ābrai nepieciešama Dena palīdzība — kāds noslēpumains kults vajā bērnus ar īpašām spējām, lai ar gūstekņu palīdzību iegūtu nemirstību. Obligātā skatāmviela Mirdzuma un aktiera Jūena Makgregora (Dena Toransa lomā) faniem. Neesmu redzējusi. Kino no 8. novembra.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu