Berlīne • IR.lv

Berlīne

Friedrichstrasse, Mitte rajonā. Zilās caurules, kas redzamas fonā, var pamanīt visā Berlīnē, arī rozā krāsā. Tās izskatās kā mākslas instalācija, bet patiesībā uztur vienā līmenī grunstūdeņus, jo Berlīne atrodas purvainā vietā. Foto — Shutterstock
Dārta Treimane, divarpus gadus dzīvo Berlīnē

Pilsēta, kurai piestāv rudens

Pēc studijām Anglijā vairākus gadus ceļoju un dzīvoju Dienvidamerikā. Atgriezusies Eiropā, neilgi uzturējos Kauņā Lietuvā, taču jau drīz sapratu, ka manam piedzīvojumu garam pilsēta ir par mazu. 

26. dzimšanas dienā draudzenes mani pārsteidza ar ceļojumu uz Berlīni, un tur es sapratu — pilsēta ir pietiekami liela un aizraujoša vieta manam aktīvajam dzīvesveidam. Jau pēc pāris mēnešiem vilku divus milzu koferus pa Berlīnes bruģainajām ielām uz savām jaunajām mājām. Šeit dzīvoju divarpus gadus, darbojos kā pasākumu režisore un kuratore projektu telpā Liebig12 un cepēja Berlīnes pirmajā Cupcake kafejnīcā.

Kurš no priekšstatiem par pilsētu ir pilnībā mainījies, tur dzīvojot ilgāku laiku?
Pirmo reizi viesojoties Berlīnē, mans priekšstats, ka tā ir mākslinieku un dažādu pasākumu pārpilna pilsēta, nemainījās. Bija agrs rudens, Berlīnei un tās bohēmai šis laiks īsti piestāvēja. Man dažkārt šķita, ka nav pat jāizkustas no vietas, lai kāds piedzīvojums tevi paķertu līdzi — jautri muzikanti metro vilcienos, izstādes atklāšanas un sarunas ar māksliniekiem visas nakts garumā, joku apmaiņa vietējā falafelu veikaliņā. Cilvēki un pilsēta likās tik atvērta jauniem cilvēkiem, gatava piedāvāt nebijušu pieredzi jebkuram tās iedzīvotājam. Tā bija piesātināta ar mākslu un kultūru visdažādākajos veidos, tā vien šķita, ka Berlīnē nekad nebeigsi atklāt kaut ko jaunu. Šis bohēmiskais un piedzīvojumu pilnais priekšstats par pilsētu nav mainījies. Ja iedomājaties, ka Berlīne ir ļoti vāciska pilsēta, kur papilnam alus krogu un wurst desas karājas uz katra stūra, iesaku to aizmirst. Lai arī tā ir Vācijas galvaspilsēta, Berlīne noteikti vismazāk atbilst stereotipiskam priekšstatam par vācisko. Tradicionālu alus krogu vietā atradīsit specializētas kafijas kafejnīcas, bet desu vietā — vegānu burgerus.   

Kāpēc jādodas ceļojumā uz Berlīni? Ar ko tā atšķiras no citām Eiropas pilsētām?
Berlīne ir aizraujoša lielpilsēta. Taču te nav lielas pilsētas steigas un haosa kā Londonā vai Parīzē. Berlīne ir lieliska alternatīva, ja gribas izbaudīt pilsētas iespējas bez drūzmas un noguruma. Tā ir piesātināta ar dažādību, sev kaut ko aizraujošu un sirdij tuvu var atrast ikviens — noskatīties izrādi leģendārajā Bertolta Brehta teātrī Berliner Ensemble, sajust vēstures garšu Berlīnes mūra memoriālā, pagaršot amatalu (craft) BRLO alus darītavā pašā Park am Gleisdreieck vidū, izkustēties deju ritmos par elektroniskās mūzikas meku dēvētajā Berghain klubā vai izbaudīt to, cik pilsēta ir draudzīga riteņbraucējiem, un doties kādā veloekskursijā.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu