Stop! Deklarē čunguru! • IR.lv

Stop! Deklarē čunguru!

Ilustrācija — Shutterstock
Baiba Kļava

Šķērsojot valsts robežu, iedzīvotāji turpmāk var sastapties ar Valsts ieņēmumu dienesta mobilajām vienībām, kas lūgs deklarēt līdzpaņemtās ievērojamās skaidras naudas summas

Kopš jūlija tiek veiktas skaidras naudas kontroles arī uz Latvijas robežas ar Lietuvu un Igauniju. Pēc Moneyval rekomendācijām spēkā stājušies grozījumi normatīvajos aktos, kas nosaka — pēc VID darbinieku pieprasījuma uz robežas būs jādeklarē līdzi vestā skaidrā nauda, kuras summa sasniedz vismaz 10 tūkstošus eiro. Kā tas darbojas praksē?

Kad jādeklarē skaidrā nauda?

Ne visos gadījumos skaidrā nauda būs jadeklarē, skaidro Andris Ābols, VID Nodokļu un muitas policijas pārvaldes Muitas lietu izmeklēšanas daļas vadītājs. Personām, kuras šķērso ES iekšējās robežas, pārvietojoties no vienas dalībvalsts uz otru, nebūs pienākuma deklarēt skaidro naudu — tas obligāti jādara tikai gadījumos, ja uz robežas to prasīs VID darbinieki un tiek vesti vismaz 10 tūkstoši skaidrā naudā. Šāds pienākums ir bijis jau agrāk un būs spēkā arī tad, ja persona šķērso robežu no trešajām valstīm, izejot muitas kontroli. 

VID kontroles uz iekšējām robežām iecerētas kādreizējos muitas kontroles punktos, pamatojoties uz pieejamo riska informāciju vai pazīmēm, ka robežu šķērsojošā persona saistīta ar nelikumīgām darbībām. Tātad, ja šķērsojat robežu un VID darbinieki neprasa de-klarāciju, tā nav jāiesniedz arī tad, ja vedat summu virs 10 tūkstošiem eiro.

Kontroli uz robežas īstenos Nodokļu un muitas policijas pārvaldes vienības, kurām pievienosies arī kinologi ar suņiem, kas mācīti skaidras naudas meklēšanai. Kopumā ir tikai četras šādas vienības, un kontroles tiks veiktas kā preventīvi pasākumi. «Nebūs tā, ka uz ES iekšējām robežām ir atjaunotas pastāvīgas muitas kontroles,» uzsver Ābols. 

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu