Kad slauka jauna slota • IR.lv

Kad slauka jauna slota

Katrīna Ošleja

Esmu kļuvis par jaunu vadītāju eksistējošai komandai — kā sākt, lai izdotos?

Vadītāji un darbinieki, ar kuriem sastopos koučinga kontekstā, aptuveni 80% gadījumu runā tieši par attiecībām ar savu vadītāju. Liela daļa krīžu rodas vadības maiņas dēļ. Atnācis jauns vadītājs, un dzīve mainās — pārsvarā uz slikto pusi. Ko šie vadītāji dara nepareizi? Kas jāņem vērā, lai cilvēki pieņemtu vadītāju, uzticētos un būtu gatavi iet zem viņa karoga?

Tās ir pavisam vienkāršas lietas, kuras zina visi, bet ne visi tam velta laiku. Ja laiku nevelta sākumā, tad nākas par to maksāt vēlāk. Šīs lietas ir sarunas ar cilvēkiem, laiks citam cita iepazīšanai komandā, kā arī vienošanās par komandas noteikumiem, skaidra vīzija un mērķi.

Kad kādu ieceļ par vadītāju, augstākā vadība viņam sniedz visu informāciju par nepieciešamajām pārmaiņām un mērķiem, kā arī par izaicinājumiem, ko komanda piedzīvo. It kā viss šķiet skaidrs — nākšu un darīšu! Tomēr tas ir tikai pāris cilvēku skatījums uz situāciju. Iespējams, papētot to no komandas dalībnieku perspektīvas, atklātos jauni un negaidīti aspekti. Individuālas sarunas ar cilvēkiem ir nepieciešamas, lai ne tikai nodibinātu kontaktu, bet arī lai verificētu vadības izvirzītos mērķus, identificētu riskus un potenciālos resursus, pirms ķerties pie darba. 

Biežas ir situācijas, kad vadītājs man definē uzdevumu, pirms sāku darbu mācību vai koučinga kontekstā. Pāris reižu esmu smagi «aplauzusies», jo neveltīju laiku sarunām ar komandas dalībniekiem, lai saprastu viņu skatījumu, paļaujoties tikai uz vadītāja teikto. Gadījies arī tā, ka pozitīvi sākts komandas koučinga process otrajā tikšanās reizē pilnībā izgāžas un pārvēršas par konfliktu, jo es nezināju neko par «zemūdens akmeņiem». Tagad pie katras iespējas, pirms eju organizācijā ar pārmaiņas viesošām mācībām vai koučingu, lūdzu iespēju runāt ar katru dalībnieku individuāli. Tas man dod iespēju sagatavoties, saprast, kuri cilvēki būs pārmaiņu vēstneši un kuri — sabotieri vai malā stāvētāji, kādas ir viņu bažas, šaubas un individuālie centieni, kā viņi jūtas un ko domā. 

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu