Valdība ar «dzelteno kartīti» • IR.lv

Valdība ar «dzelteno kartīti»

4
Jānis Bordāns. Foto — LETA
Nellija Ločmele

Kāpēc koalīcijā ir asas domstarpības par Valsts drošības dienesta priekšnieka Normunda Mežvieta apstiprināšanu?

Otras dzeltenās kartītes nebūs, nākamā ir sarkanā — Jaunās konservatīvās partijas līderis Jānis Bordāns sporta terminos ietērpto brīdinājumu premjeram Krišjānim Kariņam izteica pēc valdības lēmuma 16. jūlijā apstiprināt Normundu Mežvietu amatā uz otro termiņu, ignorējot JKP iebildumus. 23. jūlijā premjers aci pret aci tikās ar koalīcijas dumpiniekiem, un abas puses pēc sarunas solīja — strādās kopā tālāk, vairāk ieklausoties viens otrā. Bet kādi ir konflikta cēloņi, Ir pirmdien iztaujāja tieslietu ministru Bordānu.

Ko īsti nozīmē «dzeltenā kartīte» Kariņa valdībai — kāds ir pārkāpums?
Jautājums ir valsts drošībai un tiesiskumam fundamentāls — tas ir mugurkauls. Drošības lietas mums nav kārtībā. No kā radās problēmas ar FinCEN un Moneyval? No tā, ka attiecīgie dienesti nenodrošināja ekonomisko suverenitāti, netīrās naudas plūsmas nosegšanu. Vismaz divas [atbildīgās] iestādes esmu konstatējis un īpaši par tām runājis. Pirmā bija prokuratūra. Nekādu palīdzību no Kariņa kunga nesagaidīju.

Jūs domājat ierosinājumu atlaist ģenerālprokuroru?
Piefiksēju, kartīti neparādījām. Tā ka absolūti nav tā, ka par katru jautājumu uzsprāgstam. Tagad nonāku līdz Valsts drošības dienestam. Šis jautājums bija acīmredzami no mums noslēpts, ka tiek gatavota Mežvieta apstiprināšana. Tika veikta slikti sagatavota, primitīva specoperācija — visi vienojas, nesaka mums, izdara to nosacīti vienā dienā. Fiziski trijās, jo pa vidu ir brīvdienas. Pirmkārt, ir pārkāpts koalīcijas līgums — sākot no preambulas, kur ir punkti, ka konsultēsimies, ievērosim ētiskumu, svarīgākos jautājumus pieņemsim ar konsensu. Un ir punkts — ja visi vienas partijas ministri atsakās piedalīties kāda jautājuma izskatīšanā,  premjers to atliek. Tas netika darīts.

Kad tad par šo lēmumprojektu uzzinājāt?
Piektdien uzzinājām, ka tieši Mežvieta apstiprināšana būs slēgtais jautājums, kas ceturtdien bija pieteikts valdības darba kārtībā. Pa brīvdienām sākām sazināties ar partneriem, lai mūs uzklausa. Gaidījām, ka pirmdien būs sadarbības sanāksme, oficiāli lūgsim neskatīt šo jautājumu valdībā. Sanāksme tika pārcelta uz otrdienu, stundu pirms valdības sēdes. Uzstājīgi pieprasījām nelemt tajā pašā dienā. Teicu, ka jāsāk tāda demokrātiska metode kā publiska drošības dienestu vadītāju iztaujāšana. Premjeram tas nebija pārsteigums, esmu vērsis viņa uzmanību ne vienu vien reizi par drošības dienestu neefektīvo darbību. Mums neatlika vairs citi līdzekļi, kā pievērst tam uzmanību, — tad arī radās apzīmējums «dzeltenā kartīte». Esence ir ne tikai persona Mežviets — nē, esence ir rīkošanās zem tepiķa.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu