Iepūt man! • IR.lv

Iepūt man!

Igurda Baņķa piecos zemes hektāros var atrast trīs bānīša pieturas: Ārlavas stacija, Estrādes stacija, Tējnīca. Foto — Ieva Salmane
Ieva Puķe

Ārlavas bānīti pirms 10 gadiem uzbūvēja kokgriešanas meistara Igurda Baņķa audzēkņi. Viņš to izgreznoja un uzlika uz sliedēm pie savas mājas. Tagad, iedvesmojoties no Edvarda Liedskalniņa koraļļu pils Floridā, veidos akmens olu

Nekurienes vidū četrus kilometrus no Valdemārpils iznirst dzelzceļa barjera ar signālgaismām. Otrpus sliedēm ir lauku mājas pagalms, saimnieks viesus sagaida uniformā. «Šito es pats sev uztamborēju,» Igurds Baņķis komplimentus pieņem ar humoru. Veikalā pirktais uzvalks pārveidots, uzšujot dažus aksesuārus. Sarkanā cepure gan piederējusi īstam dzelzceļniekam, likvidētās Spāres stacijas darbiniekam Ināram Indriksonam, saņemta dāvanā. Vēl namatēvs izmanto divus apmetņus ar kapuci, melnu un baltu. «Tad, kad nāku ar šo tērpu, bērni saka: policists,» Igurds, runādams pa daļai tāmnieku mēlē, pievēršas uniformai. «Tad, kad es iet ar to balto kapuci, man vēl tāda nūja rokā, bērni saka: Dievs nāk! Un, kad es uzvelku melno, tad ir šamanis.»

Kaut kas pārlaicīgs bānīša vīram tiešām piemīt. Viņš uzreiz iezīmē noteikumus.

«Daudzi cilvēki ieskrien te iekšā: «Mums neko īpašu nevajag, tikai ar bānīti izbraukt.» Teicu: es nav parakstījies tikai, ka es te jums kalpos, pelnīs naudu ar bānīt’. Es te biznesu netaisu. Izstāstu stāstu, izstāstu savu filozofiju. Bānītis ir izbraucināšana par labu klausīšanos.»

No lūžņiem un koka

Ārlavas bānīti, 735 metrus garu dzelzceļa līniju, Igurds palaida 2013. gada pavasarī. Uzbūra kā tāds burvis. Sliedes sagādātas no demontētā Saldus kūdras purva dzelzceļa, tās bija paredzēts pārkausēt metāllūžņos. «Ovālveidīgs aplis, depo un stacija piebūvēta šķūnim no vecas pirts baļķēniem. Te ir vienas pārmijas, lai bānītis ieietu depo pa ziemu,» priekšnieks aizved līdz stacijas ēkai un vilcieniņam. «Truļi uz rāmjiem ar četriem riteņiem, kārtīgi sametināti švelleri, virsū — koka daļas, visi smukumi ir manis paša salikti. Taisīju tādu amerikānisko variantu, lai labāk izskatās.» 

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu