Laba mūzika skaistā vietā • IR.lv

Laba mūzika skaistā vietā

Ivars Arutjunjans, džeza bundzinieks

Nozīmīgākie šāgada džeza mūzikas festivāli

Eiropas džeza aina un koncertdzīve ir plaša un daudzveidīga. Francijā katrā mazā ciematiņā notiek kāds festivāls, līdzīgi arī Vācijā un Itālijā. Tuvāk Latvijai daudz džeza notikumu ir Skandināvijā un Polijā. Katras valsts festivālā iespējams dzirdēt konkrētā reģiona mūziķus un iepazīt vietējās džeza tradīcijas.

Ir vairākas iespējas, kā atrast starp festivāliem sev interesantāko. Tie, kas labi orientējas džeza mūzikā, var sekot līdzi konkrētiem mūziķiem. Doties uz festivāliem, kuros spēlē mākslinieki, kas pašiem patīk vislabāk, un noteikti izdosies dzirdēt arī daudz jaunas un iepriekš nezināmas mūzikas. Eiropas slavenāko džeza festivālu programmās var novērtēt vismaz galvenos māksliniekus, noklausīties viņu ierakstus un tad izlemt, uz kuru notikumu braukt.

Bet, domājot par savu pieredzi, sapratu, ka vislabākie ir bijuši tie festivāli, kas ne tikai piedāvā augstvērtīgu mūzikas izvēli, bet arī pārsteidz ar skaistu, neparastu norises vietu.

Festivāla pieredze ir daudz pilnīgāka un vispusējāka, ja daļa no tās ir arī pati pilsēta, valsts — tās kopējā mūzikas aina. Tāpēc reizēm ir vērts vispirms atrast vietu, uz kuru gribētos aizceļot, un pēc tam meklēt festivālu tās apkārtnē. Ja negribas braukt tālu, labi festivāli ir arī kaimiņos. Tallinā Jazz Kaar notiek dažādās neparastās vietās — no baznīcām līdz klubiem. Arī Lietuvā ir vismaz trīs ļoti labi festivāli.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu