Vitālijs Mikeļevičs, labākās datorspēles radītājs • IR.lv

Vitālijs Mikeļevičs, labākās datorspēles radītājs

«Artjomam ir mazāka bārda,» par kolēģi saka Vitālijs Mikeļevičs, kurš kopā ar Artjomu savā Team HalfBeard izveidojuši datorspēli Dude, Stop. Pagājušajā nedēļā tā ieguva Latvijas spēļu gada balvu. Foto — Kārlis Vilītis
Ieva Alberte

Zīmēt labirintus sniegā un taisīt jaunas ielas Monopolā. Tā Artjomam patika izpausties bērnībā, savukārt Vitālijs (28) sapņoja kļūt par programmētāju. Un kļuva, iegūstot maģistru datorzinātnēs. Pirms diviem gadiem Vitālijs Mikeļevičs ar skolasbiedru Artjomu Neimani nodibināja uzņēmumu Team HalfBeard, un kopīgi radītā datorspēle nupat atzīta par labāko Latvijā pērn.

Spēle Dude, Stop* tapa starptautiskās tiešsaistes sacensībās Ludum Dare, kuras organizē kanādietis Maiks Kasprzaks, un tajās tapa 2725 spēles. Trijās dienās bija jāuztaisa spēle ar tematiku Tu esi briesmonis. Artjoms un Vitālijs par vēlu izdomāja, ka vēlas piedalīties konkursā, un pieslēdzās, kad līdz spēles iesniegšanai bija atlikušas tikai 16 stundas. Veikli tapa prototips. To novērtēja pat spēļu eksperti no lielākajiem YouTube kanāliem, uztaisot par spēli video. Populārākajam YouTube video ar spēli ir astoņi miljoni skatījumu. Lai arī pagājuši astoņi mēneši kopš tās ievietošanas digitālo spēļu izplatīšanas platformā Steampowered.com, to joprojām pērk samērā stabili. Spēle maksā 12,99 eiro. Pārdoto kopiju skaitu Vitālijs nevēlas izpaust, bet stāsta, ka bezmaksas demoversijai bijuši ap 400 000 lietotāju. Šobrīd spēlei platformā Steam ir 265 komentāri, lielākoties pozitīvi.

Dude, Stop ir komēdijas žanra spēle, kurā spēlētājs pārkāpj sabiedrībā pieņemtas normas, piemēram, urbj sešos no rīta, izmet atkritumus zālē, transportā apsēžas blakus vienīgajam pasažierim. Brīdī, kad spēlētājs rīkojas, balss no ekrāna viņu vai nu lamā, vai reizēm uzslavē. Spēles mērķis nav uzvarēt vai sasniegt kādu līmeni, bet gan izklaidēties. Spēlei ir vairāki scenāriji, un, vienu izspēlējot līdz galam, ekrāna balsi var pamatīgi nokaitināt. «Cilvēkiem patīk reakcija uz viņu darbībām, it īpaši, ja izdarījuši kaut ko sliktu un viņus smieklīgi lamā,» stāsta Vitālijs.

Spēle tapa pāris mēnešus, strādājot diennaktīm. «Visus lēmumus pieņemam kopā, ļoti daudz runājam un apspriežam savā starpā,» saka Vitālijs. Ilgi diskutēts arī par uzņēmuma nosaukumu, izskatīti vairāki varianti. Abiem ir nelielas bārdas. Tātad divas pusbārdas veido vienu! Šobrīd vīri meklē telpas, kur apmesties, jo plāno paplašināties un radīt jaunas datorspēles, jo tā ir uzņēmuma pamatnodarbe.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu