Skaņas izturības robeža • IR.lv

Skaņas izturības robeža

1
Linda Leimane. Foto — Jānis Pipars
Anda Burve-Rozīte

Laikmetīgās klasiskās mūzikas komponistes Lindas Leimanes (30) drosme eksperimentēt ar skaņu devusi iespēju tikt pamanītai ne tikai Latvijā, bet arī starptautiski

Tā bija logu tīrīšanas skaņa, kas jauno komponisti Lindu Leimani savulaik iedvesmoja dumpīgiem eksperimentiem mūzikā. Viņu aizrāva elektroniskā un elektroakustiskā mūzika, tiecās izpētīt visu, ko šajā radošajā laukā radījuši izcilākie autori pasaulē. Pirmie panākumi jauno komponisti sasniedza jau 2012. gadā, kad viņa ieguva 1. vietu Pētera Vaska kompozīciju konkursā. Šo gadu laikā Linda aizvien paplašinājusi skaņas izpētes robežas, veidojot partitūras solistiem, ansambļiem, dejas izrādēm un simfoniskajiem orķestriem, tikusi nominēta arī Lielajai mūzikas balvai.

9. februārī Lielajā ģildē Latviešu simfoniskās mūzikas lielkoncertā varēs dzirdēt Lindas Leimanes jaundarbu Enantiomorphic Chambers. Šo skaņdarbu Linda pabeidza Ziemassvētku naktī, bet slīpēja Jaungada naktī, atsakoties no svinībām ar ģimeni, draugiem. «Svētki pagāja laulībā ar šo darbu. Sajūta bija laba — sirdī miers. Un vēl zini, ka 77 cilvēki to gaida, lai spēlētu.» Skaņdarbs patiesi bija iecerēts prāvam Latvijas simfonisko orķestru sastāvam — par tradīciju kļuvušajā ikgadējā lielkoncertā parasti spēlē vairāki orķestri, taču no komponistes neatkarīgu apstākļu dēļ koncertā klausītāji dzirdēs par astoņiem mūziķiem mazāku stīgu sastāvu. Linda nav sapīkusi, bet apņēmības pilna strādāt diennaktis, lai klausītājiem izmaiņas būtu ne mazāk baudāmas kā sākotnēji iecerētais.

Enerģija un mērķtiecīgums raksturo daudzus jaunās paaudzes Latvijas māksliniekus, arī Lindu Leimani. Viņa izvirza sev arvien jaunus augstas grūtības pakāpes uzdevumus. Tam ir rezultāts — šogad jaunā latviešu komponiste saņēmusi pirmos nozīmīgos starptautiskos pasūtījumus.

Lindas Leimanes personību un radošo rokrakstu interesenti varēs iepazīt arī 3. martā un 30. martā Svētā Pāvila baznīcā Rīgā: kopā ar dzejnieku Artūru Punti un metālmākslinieku Jēkabu Voļatovski viņa izveidojusi grupu Perry Borr, kurā spēlē paštaisītus elektroniskos instrumentus.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu