Spiegs, ko Krievija aizmirsa • IR.lv

Spiegs, ko Krievija aizmirsa

1
Mākslinieka vīzija par Alekseja Vasiļjeva aizturēšanu uz Igaunijas robežas. Zīmējums — Arturs Kūss, Postimees
Holgers Ronemā, Re:Baltica/Postimees

Divdesmitgadīgo IT studentu Krievija savervēja, lai spiegotu Igaunijā, taču pēc notveršanas krievi viņu pameta likteņa varā. Tagad, sēžot aiz restēm, puisis Re:Baltica atklāj, kas un kā īsti notika

Pirms nepilna gada — 4. novembrī — igauņu robežsargi lūdza Alekseju Vasiļjevu izkāpt no automašīnas. Pulkstenis bija pusčetri pēcpusdienā. Vasiļjevs ar draudzeni bija ceļā no savas skolas Igaunijas ziemeļaustrumos uz dzimto Sanktpēterburgu. No vietas, kur viņi tika apturēti, jau varēja saskatīt Krievijas karogu, kas plīvo viduslaiku pils tornī robežupes Narvas otrā krastā.

«Dienesta suns kaut ko saodis,» robežsargs paskaidroja Vasiļjevam, lūdzot izkāpt no Mazda3. Pats Vasiļjevs gan uzreiz sapratis, kas viņu sagaida, jo nekad nav aizrāvies ar narkotikām. Patiesais iemesls, visticamāk, ir uzdevums, ko viņš pildījis Krievijas galvenās izlūkiestādes Federālā drošības dienesta (FSB) vajadzībām. Aizturētā vīrieša bažas bija pareizas, jo drīz vien parādījās Igaunijas pretizlūkošanas dienesta KAPO vīri un aizturēja Vasiļjevu aizdomās par spiegošanu.

Vasiļjevs ieslodzījumā pavadīja nākamos četrus mēnešus līdz tiesai, kurā viņam tika piespriesti četri gadi cietumā. «Es gaidu. Gaidu, kad kāds palīdzēs man un maniem tuvākajiem. Taču nekas nemainās,» Vasiļjevs saka intervijā, kad tiekos ar viņu Viru cietumā. «Es te sēžu jau kopš 21. marta. (..) Diemžēl mani nav apmeklējis pilnīgi neviens.»

Slaikā vīrieša mugurā ir brūna cietumnieka forma. Sarunas laikā viņš sēž aiz stikla sienas cietuma tikšanās telpā un uz jautājumiem atbild pa iekšējo telefona līniju. Viņam bijis daudz laika, lai pārdomātu notikušo. Redzams, ka  viņš ir sagatavojies intervijai. Laiku pa laikam ieskatās piezīmju blociņā, kur apkopojis savas domas un piefiksējis to, ko īpaši vēlas uzsvērt. Runā lēni un savu viedokli izklāsta loģiski. «Man ir sajūta — kamēr es biju noderīgs [FSB], viņi bija gatavi sameklēt mani, lai cik tālu es atrastos. Bet tagad es esmu cietumā un vairs neesmu vajadzīgs. Nevienam vairs neesmu vajadzīgs.»

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu