Cīņa, kas vēl priekšā • IR.lv

Cīņa, kas vēl priekšā

5
No Daesh atbrīvotā un kaujās izpostītā Irākas ziemeļu pilsētas Mosulas vecpilsēta.

Rietumos prognozē, ka Daesh militāra sakāve Irākā un Sīrijā gaidāma šā gada nogalē vai nākamā gada sākumā. Taču cerības uz mieru šajā reģionā var izrādīties pāragras

Pēc astoņus mēnešus ilgušām kaujām Daesh padzīts no Irākas pilsētas Mosulas, un arvien intensīvāk rit cīņas par teroristu grupējumu pašpasludinātās galvaspilsētas Rakas atkarošanu Sīrijā. Pēc tam gaida jauns izaicinājums – padzīt Daesh arī no Deir ez Zoras pilsētas, kas atrodas uz dienvidaustrumiem no Rakas lejup pa Eifratas upi. To ieskauj plašs tuksnesis, kas stiepjas gar Irākas un Sīrijas robežu.

ASV vadītās sabiedroto koalīcijas un Rietumos dzīvojošo cilvēku acīs šī ir ārkārtīgi svarīga militāra operācija, lai iznīdētu džihādistu grupējumu, kas līdz šim izcēlies ar brutalitāti gan pašpasludinātajā kalifātā, gan terora aktos citviet pasaulē.

Taču vietējo acīs nākotne izskatās citādi: Daesh militāra sakāve, kas, pēc Rietumu amatpersonu prognozēm, gaidāma šā gada nogalē vai nākamā gada sākumā, visticamāk, nenodzēsīs sen gruzdošus reģionālos konfliktus. Cīņa pret Daesh notiek vietās, par kurām dažādi spēki stīvējušies jau kopš pagājušā gadsimta 30. gadiem, kad tika atklāti bagāti naftas lauki Kirkūkas apgabalā. Arābi pret kurdiem, šiīti pret sunnītiem, Turcija pret Irānu, pat kurdu strīdēšanās savā starpā.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu